Публикация

Индивидуалният подход при лечение на онкологични заболявания привлича пациентите при нас

Индивидуалният подход при лечение на онкологични заболявания привлича пациентите при нас

Повече от 21 000 са преминалите през отделението по Медицинска онкология в болница „Централ Хоспитал“ в Пловдив през последната година. От тях близо 7000 са били хоспитализираните, а над 14 000 са прегледани от медиците. Най-много са пациентите, потърсили помощ заради онкологични заболявания на храносмилателната система, като най-засегнати са болните с рак на дебелото черво. Те са от двата пола, по същия начин е и при случаите на белия дроб, но там 2/3 от заболелите са мъже. Злокачествените заболявания на млечната жлеза са близо 19 процента от всички лекувани, които са само от женски пол. Според ръководството на болницата големият поток от пациенти с проблеми на храносмилателната система предпочитат „Централ Хоспитал“ заради лечение с таргетни медикаменти и последно поколение химиотерапевтици, които се прилагат тук.

Усилията на специалистите са насочени към удължаване преживяемоста на пациентите и  подобряване качеството им на живот. Затова подходът към всеки болен е строго индивидуален, съобразен с националните и световни терапевтични стандарти.

 В комплексното лечение се включват невролози, кардиолози, ендокринолози, акушер-гинеколози, хирурзи, физиотерапевти и рехабилитатори от верига болници „Медлайн -Централ Хоспитал“, а при необходимост болните се хоспитализират. Ежедневно екипът обсъжда състоянието на всеки болен, развитието на болестта и терапевтичната схема. Задължителен момент след приключване на активното лечение е проследяването на заболяването – диспансерни прегледи. Тяхната цел е наблюдение на болния, за да бъдат открити своевременно рецидиви на заболяването и незабавно да се вземат мерки за тяхното лечение. Вторичната профилактика е от огромно значение за спиране прогресията на болестта.

Тъй като онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб, а прогнозата  на Националния раков институт в САЩ е, че в близките 10 години заболелите ще нараснат с още 2 млн., медиците изтъкнаха, че най-важното е ранното откриване. То често води до пълното излекуване на пациента, подчерта д-р Татяна Чалъкова. От огромно значение за ранната диагностика е самонаблюдението. При поява на кашлица, тежест в гърдите, безпричинно отслабване и други оплаквания веднага да се търси медицинска помощ – най-напред при личния лекар, а след това и при специалист, напомни тя.

За да е в помощ на хора, „МБАЛ Централ Хоспитал“ активно участва в национални профилактични програми, а също така редовно инициира кампании за безплатни прегледи.

 

 

Коментари