Публикация

Лаборатория „ЛИНА” отбелязва 20 години, обявява февруари за месец на кръвните групи

Лаборатория „ЛИНА” отбелязва 20 години, обявява февруари за месец на кръвните групи

Екипът на лаборатория „ЛИНА” започна отброяването до своя 20-ти рожден ден, като  посвещава всеки месец до годишнината на различно изследване, за да го направи по-достъпно за пациентите. През февруари това е определянето на кръвна група и резус-фактор, което се извършва на половин цена от 10 лв. вместо стандартните 20 лв. Таксата манипулация е 2 лв. Актуалните изследвания ще бъдат обявявани всеки месец на сайта на лабораторията www.lina-bg.com, както и на официалната й фейсбук страница.

 

„Oтбелязваме годишнината с тази инициатива, защото искаме да благодарим пациентите си за доверието през последните 20 години. За две десетилетия успяхме да обединим всички лабораторни специалности, да изградим голям и стабилен екип от опитни специалисти и да отворим врати в общо три области – Бургас, Варна и Ямбол. Едно от най-големите ни постижения е, че се превърнахме  в база за обучение на специализанти и лаборанти. За нас е мисия да предадем знанията си  и да задържим младите лекари в България”, заявява д-р Васил Костадинов, управител на лаборатория „ЛИНА”. Екипът  с усмивка споделя, че днес вече изследва не само децата, но и внуците на своите първи пациенти.

 

„ЛИНА” избраха да стартират инициативата с определяне на кръвна група, тъй като изследването е важно и е добре всеки човек да знае своята.

 

Изследването се извършва по кръвногрупови системи  АВО и Rh, като дава информация за кръвната група и и резус-фактора, който може да е положителен или отрицателен. Необходимо е при отиване в лабораторията, пациентът да носи валиден документ за самоличност – лична карта, международен паспорт или шофьорска книжка. Ако пациентът е непълнолетен,  задължително трябва да е придружен  от родител или настойник, който да представи личната  си карта и копие на акта за раждане на детето. За изследването се взема венозна кръв, като резултатът излиза от  един до три работни дни.  На място, в лабораторията, пациентът получава официален документ, който представлява фиш за имуно-хематологично изследване , с вписани кръвната група и резус-фактор. Фишът е подпечатан от лекаря, извършил изследването.

 

До края на февруари определянето на кръвна група и резус фактор в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна и Ямбол ще става на цена от 10лв. 

 

 

Коментари