Публикация

МЗ: Решенията на ТЕЛК са същите и при новата наредба

МЗ: Решенията на ТЕЛК са същите и при новата наредба

Според предвиждания днес новата наредба за ТЕЛК трябваше да покаже новите резултати - има ли злоупотреби в системата, какви са те, има ли и кой е ощетен. 38 000 досега са минали на ТЕЛК и НЕЛК комисии, а в последните седмици напрежението относно "измамниците" и "измамените" расте прогресивно. Вече пациенти обжалваха в съда промените в ТЕЛК с аргумента, че те са несправедливи, ощетяващи за тях и ги лишават от важни социални добавки. Засегнати протестираха пред здравното министерство срещу наредбата.

Припомняме, че в момента, според новата наредба, инвалидност се определя като се взима предвид само основната диагноза, а не всички заболявания. 

Голяма част от засегнатите протестират, че процентът инвалидност е несправедливо и неадекватно намален заради преценка на лекарите.  Друга част били по-здрави, а трети - получили инвалидност при условие, че нямат основание за това.

Ето и отговорът по темата ТЕЛК от МЗ:

Няма промяна в броя на жалбите, постъпили по старата и новата наредба

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев представи анализ на действието на промените в Наредбата за медицинска експертиза през изминалите 6 месеца пред представители на организациите и сдруженията, които защитават правата на хората с увреждания. Анализът се базира на данните от ТЕЛК комисиите в цялата страна и жалбите, получени от граждани в НЕЛК за този период. Резултатите от него показват, че няма съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предишната наредба.

Изводите в анализа показват, че няма промяна в броя на жалбите. Отчита се динамика и отклонения в отделните възрастови групи, като причините за това са или в резултат на подобрен здравен статус или в резултат на административни решения на ТЕЛК комисиите, които в момента се проверяват, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Един от изводите в анализа е, че в самото начало на действието на новата Наредбата за медицинската експертиза са допуснати по-голям брой първоначални технически пропуски от страна на ТЕЛК комисиите при обработка на документите, но те са били отстранени в хода на работата им.

Министерството на здравеопазването пое ангажимент

да изпрати на неправителствените организации данните и информацията от системата на ТЕЛК и НЕЛК, за да направят собствен анализ на действието на Наредбата за медицинската експертиза през изминалите 6 месеца. До края на седмицата екипът на здравното ведомство очаква да получи и предложения от страна на неправителствения сектор за промени в сега действащата наредба, които да обсъдят на среща следващия вторник (11 февруари). Министерството очаква да получи от всички организации, включително и от Омбудсмана, постъпилите при тях жалби от прилагането на Наредбата за медицинска експертиза.

 

Заместник-министър Начева обясни, че МЗ работи по мерки, които биха подобрили контрола и организацията на ТЕЛК. Краткосрочните мерки са свързани с промяна в системата на НЕЛК и ТЕЛК.

По-засилен контрол в целия ход на лечение на пациентите и така наистина хора, които са болни и с тежки заболявания, ще могат да бъдат проследявани не само на ниво ТЕЛК-комисия, но още от възникване на заболяването.

Дългосрочните мерки,

които бяха представени още лятото в МТСП, ще отнемат малко повече време. Те са свързани с цялостна промяна на оценка на работоспособността”, посочи още Жени Начева.

Имаме намерения системата на ТЕЛК и НЕЛК да се интегрира не само със системата на Агенцията на хората с увреждания, но и със системата на НЗОК, като информацията ще обхваща целия здравен статус на лицата и решенията ще се взимат по-независимо. Електронният профил ще заработи през февруари, но той ще се надгражда с допълнителна информация

заяви пред журналисти заместник-здравният министър. 

 

Коментари