Публикация

Страх от светлина и шум при малките деца може да са симптоми на грип

Страх от светлина и шум при малките деца може да са симптоми на грип

Д-р Елена Митева е педиатър от ДКЦ „Ескулап“ в Пазарджик.

 

Кои са най-изявените симптоми на грипа и как можем да го различим от останалите сезонни вируси?

 

Симптомите на грипния вирус са типични. Внезапно начало, втрисане, главоболие, висока температура. Децата имат обща отпадналост и казват, че нямат сили да станат от леглото. Имат светлобоязън и страх от шум. Причината е, че този вирус има невротоксин, който повлиява нервната система на децата и затова може да започне с такива прояви. Благодарение на тези изявени симптоми можем да диагностицираме наличието на грип и при най-малките, които не могат да говорят. Те са вяли, отпаднали и отказват да сучат. Нямаме време за вирусологично изследване и в условията на епидемия има епидемиологична анамнеза, затова разпитваме родителите – кога и как е било началото. Обикновено майките посочват дори часа, в който детето се е разболяло.

 

Не всяка вирусна инфекция е грип. Когато има кихане, кашляне и обилна хрема, е малко вероятно това да е грип.

 

Какви са възможните усложнения на грипа в детска възраст?

 

Най-често се стига до отит и пневмония. Понякога има и ентероколити. По-рядко се срещат невроинфекциите.

 

Какво е препоръчителното лечение при разболяване?

 

В първите 48 часа от разболяването се предписва лечение с противовирусни препарати. За децата от 7-годишна възраст препоръчваме терапия с римантадин хидрохлорид. Когато децата дойдат при лекаря на третия и четвъртия ден, макар и без усложнения, противовирусните средства имат по-малък ефект.

 

При какви случаи се налага използването на антибиотици?

 

В никакъв случай не се приемат антибиотици веднага след разболяването. Когато няма бактериална инфекция няма смисъл от тях. След третия-четвъртия ден, ако състоянието на детето не се подобри и има влошаване на общото състояние, тогава можем да включим антибиотиците.

 

Каква е профилактиката срещу грипните вируси?

 

В период на епидемиологична обстановка, когато има контакт с болни, е добре да се прави профилактика с противовирусни средства, като римантадин хидрохлорид. Според възрастта на детето даваме по една или две таблетки на ден.

 

Родителите трябва да си изолират децата от болни. Необходимо да е да се избягва събирането на места с много хора, като училища, детски градини, лагери, дискотеки, кафенета. Много важно е да пациентите да избягват самолечението и да се обърнат към личния лекар или педиатър. Детето трябва да бъде наблюдавано, а то да приема много течности, докато се намери лекар, който да го прегледа.

 

Не бива да се смесва приемът на аналгин с аспирин

 

Причината е, че освен с вирусната инфекция по този начин натоварваме детето и химически. Освен това не се знае при някои хора до какво може да въведе взаимодействието между две лекарства, макар и приети през 3-4 часа. За някои деца това е пръв прием на нов медикамент и може да се развие токсична реакция на черния дроб.

 

Не се изключва приемът на общостимулиращи препарати, но те не са насочени директно към справяне с вируса. Има много имуностимулатори и имуномодулатори, но те не са панацея и от тях не бива да очакваме кой знае какво.

 

Високата температура е един от основните симптоми на грипа. Как трябва да се сваля тя?

 

При грипа свалянето на температурата се постига трудно. Всяко рязко понижение не е желателно. Трябва да се сваля постепенно. Не препоръчвам да се увива детето изцяло в мокър чаршаф или да се полива със студена вода. Трябва да се охлаждат частично крайниците. Не гоним температура 37 градуса. Трябва да сме доволни на 38. Причината е, че температурата убива вируса.

Коментари