Публикация

Министър Ананиев: Систематa за верификация не е тежък товар за фармацевтите

Министър Ананиев: Систематa за верификация не е тежък товар за фармацевтите

Въвеждането на систeма за верификация на лекарствата ще струва на всяка една аптека около 200 лв. Това пресметна пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Според него един четец струва максимум 180-200 лв. Отделно аптеките ще трябва да дадат и по 50-80 лв. за надграждане на системата и свързването с нея. По думите му тези суми не са тежък товар и фармацевтите може да си ги позволят.


Ананиев посочи, че не може да си представи в България да има аптеки, които нямат интернет или компютър. Според него ако все пак има такива те ще са много малки. Тогава разходите им за тяхното закупуване ще нараснат до около 2000 лв.


Здравният министър каза, че

 

всички аптеки в България ще трябва да въведат системата за верификация,

 

защото това са европейските изисквания. Той заяви, че е планирано от 10 февруари тази година да има плавен старт на системата, за да се избегнат евентуални технически проблеми. Ананиев бе категоричен, че през следващите шест месеца на фармацевтите няма да бъдат налагани глоби, а аптеки няма да бъдат затваряни, заради неспазване на изискванията.


Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов каза, че съсловната организация е договорила най-добрите условия за въвеждане на системата за верификация. Той завяви, че

 

аптеките няма да плащат за присъединяване

 

към нея и за поддържане на техните акаунти. Договорено е лекарствата да бъдат верифицирани само един път, а не два, както е в някои други европейски страни.


Проф. Гетов съобщи, че до момента 2000 аптеки са се присъединили към системата. Той напомни, че в България има регистрирани 6502 фармацевти.


Повече за системата за верификацията на лекарства можете да научите в онлайн дискусията на БФС.

Коментари