Публикация

Готови са здравните карти на осем области в Северна България

Здравните карти на осем области в Северна България вече са готови, съобщи министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова.



Днес проф. Борисова посети Велико Търново, където участва в дискусия за здравната карта за областта заедно с управители на лечебни заведения, кметове на общини във Великотърновска област, директори на РЦЗ, РЗОК и представители на съсловните организации.

Предложени бяха варианти за преструктуриране на две общински болници - в Елена и Полски Тръмбеш. Те ще станат медицински центрове. В Елена ще има десет легла и 35 легла за долекуване, а в Полски Тръмбеш до средата на юли трябва да бъде сформиран екип за работа в бъдещия медицински център, тъй като в момента в болницата няма лекари, съобщи Дарик.

42 легла ще бъдат намалени в Областната болница във Велико Търново от общо 395 към момента.

В горнооряховската болница ще бъдат съкратени 78 легла и ще останат 196.

В Павликени ще бъдат премахнати 92 легла и капацитетът на болницата ще бъде 58 легла. Освен това ще бъдат закрити акушеро-гинекологично отделение и хирургично отделение.

В Свищов се закриват 89 от съществуващите досега 209 легла.
Физиотерапевтичните отделения ще бъдат навсякъде закрити.

Кожно-венерическият диспансер във Велико Търново ще се преобразува в отделение към Областната болница. В онкодиспансера в града след реформата леглата ще бъдат с 50 по-малко.

Обмисля се тубдиспансерът да бъде прехвърлен към диспансера в Габрово.

Коментари