Публикация

5 лечебни свойства на смеха

5 лечебни свойства на смеха

Сваля високото кръвно налягане

Специалисти провели експеримент и установили, че гледането на комедия забележимо подобрява дейността на кръвоносната система и сваля кръвното налягане. Ефектът продължава едно денонощие.

Понижава стреса

Смехът отпуска, а изследване установило, че даже при очакването за нещо смешно в организма на човека се понижава нивото на кортизола и на адреналина с почти 40%.

Укрепва имунитета

Положително влияние на смеха било открито и относно имунната система. Когато хората се смеят, се намаляват възпалителните процеси, а клетките, способни да унищожават рака, стават по-активни. Според специалистите смехът е полезен за имунната система колкото правилното хранене, добрия сън и спорта.

смях за имунитет

Намалява чувството за болка

Изследване доказало, че човек по-леко понася болката, когато се смее заедно с други хора. Учените все още не са намерили обяснение на този ефект, но вероятно причината е в освобождаването на ендорфини, които правят организма по-малко възприемчив към болката.

Гори калории

Смехът е вид физическо натоварване. Разбира се, той не може да замени фитнес залата, но експерти са доказали, че, ако хората се смеят около 10 минути, те изгарят 40 калории.

Коментари