Публикация

Биохраните вече са с нов европейски знак


Биохраните ще носят нов европейски знак вместо позната досега калинка.

Днес знакът беше представен от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в хипермаркета „Пикадили” на столичния мол „Сердика център”.

Върху новото лого за биопродуктите, изработено от германски студент, са изобразени 12 бели звезди, разположени върху светлозелен фон. С одобряването му от Европейската комисия на 2 юни то става задължително за всички страни от ЕС. 

Предвиден е 2-годишен гратисен период, през който ще се продават и продукти, носещи стария знак с калинка.

„Препоръчвам на производителите да не изчакват двегодишния период, а да се ориентират към новия знак”, заяви Мирослав Найденов.

Като биопродукти могат да се обозначават само храни, които не са генномодифицирани и са произведени в екологично чиста среда, без употребата на химически вещества.

Заедно с европейското лого производителите ще могат да слагат върху стоките и национални или регионални знаци. 

За съответствието между етикетите и качеството на продуктите ще следи бъдещата агенция за контрол върху храните.   

В момента на пазара се продават стоки, върху които е отбелязано, че са от екологично чист район, но това не означава, че става дума за биопродукти, допълни министър Найденов.

Дори настина да са произведени в незамърсен район, ако са използвани химически вещества, или става дума за генномодифицирани организми, продуктите не отговорят за изискванията за биохраните.         

Коментари