Публикация

МЗ обеща финансово подпомагане на общинските болници

МЗ обеща финансово подпомагане на общинските болници

Министерството на здравеопазването разработва пакет от мерки в подкрепа на общинските болници. Това заяви министър Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание. Министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и представители на Сдружението на общинските болници проведоха среща, на която беше обсъдено състоянието на общинските лечебни заведения.

Експерти от МЗ започват анализи на финансовото състояние на всяко едно от общинските лечебни заведения.

Договорихме да представим утре до обяд на премиера конкретни мерки, с които да окажем помощ на общинските болници в затруднено финансово състояние. В момента вече работи екип по този въпрос,

посочи министър Ананиев.

По отношение на общинската болница в Карлово

Ананиев беше категоричен, че няма намаления на лимитите за хемодиализа и раждания. Лечебното заведение има общ размер на разходи, определен на месечна база, в който да извършва своята дейност. „Няма такова нещо с отказани раждания заради липса на осигурен ресурс. Същото се отнася и за хемодиализата“, обясни още здравният министър.

Коментари

Празни приказки. 99.9% от общинските болници се нуждаят от цялостен ремонт и модернизиране. Всякакви псевдоремонти, от рода на саниране и ремонти на парче, са пари хвърлени на вятъра. Как е възможно 2млрд. лева за саниране да се намерят, а за болниците нищо. 500млн. лева да бяха отделили от тези пари,...~20 общински болници можеха да придобият модерен облик.