Публикация

БАПЗГ ПРОДЪЛЖАВА ДА НАСТОЯВА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

БАПЗГ ПРОДЪЛЖАВА ДА НАСТОЯВА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ЗАПЛАТИТЕ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

Във връзка с протестите на лекари и медицински сестри с искане за по-високи заплати в общински болници в страната, последният от които е от днес, 7 февруари 2019 г. в общинската болница в Карлово, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи припомня, че съсловната организация изпрати на 24.01.2019 г. до отговорните институции своя Позиция за необходимостта да се актуализират работните заплати на професионалистите по здравни грижи в България като се намерят нужните механизми и финансов ресурс. Документът е изпратен до здравния министър Кирил Ананиев, председателя на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) инж. Панов, председателя на ФСЗ към КНСБ д-р Иван Кокалов, председателя на Медицинска федерация към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов и до д-р Георги Гелев - член на УС на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването.

 

В Позицията си БАПЗГ настоя незабавно да бъдат актуализирани заплатите на професионалистите по здравни грижи като се аргументира с факта, че в много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната работна заплата, което не отговаря на висококвалифицирания, отговорен и рисков труд, който полагат медиците.

"С огромно търпение, усърдие и отговорност медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, фелдшерите, медицинските и рентгеновите лаборанти продължават да изпълняват професионалните си задължения, но вече са обезсърчени, обезверени и уморени от чакане да получат заслуженото заплащане...  За много лечебни заведения Колективният трудов договор - 2018 остава само на хартия. Затова БАПЗГ настоява да се потърсят възможности и механизми за дофинансиране на заплатите на професионалистите по здравни грижи”, отбеляза още в Позицията си Асоциацията на професионалистите по здравни грижи  в документа и припомни, че  близо 20 години продължава реформата в системата на здравеопазването, а заради ниското заплащане много специалисти заминаха да работят в чужбина или се отказаха от професиите си.

 

До този момент от БАПЗГ са получили отговор само от НСОРБ в лицето на директора на Сдружението г-жа Силвия Георгиева. В писмото се изтъква че "финансирането на лечебните заведения попада в обхвата на държавната помощ, тъй като са търговски дружества, получават приходи от дейността си и извършват услуги, които не се заплащат само през клиничните пътеки". В отговора на Сдружението на общините БАПЗГ е получила уверение за бъдеща подкрепа:

"Отчитайки факта,  че специалистите по здравни грижи застрашително намаляват, ще подкрепим Вашите усилия като национална асоциация във всяко действие, което ще осигури бъдещето на сектора и запазването на кадрите в общините" .

 

"От днешната среща на премиера Бойко Борисов с представители на Сдружението на общинските болници стана ясно, че държавата ще потърси финансов ресурс за да дотира общинските лечебни заведения. БАПЗГ смята, че трябва да има устойчиви решения в дългосрочен план за достойно заплащане и стратегия за развитие на здравните грижи.  Очакваме отговорите  на изброените по-горе институции за нашата Позиция за незабавна актуализация на заплатите на професионалистите по здравни грижи в цялата страна. Отворени сме за диалог в търсенето на разумни и бързи решения", изтъкват в съобщение до медиите от БАПЗГ.

 

 

Коментари