Публикация

Световен ден на целувката

Днес се отбелязва Световният ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г.


Според специалисти в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни, а световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е изобретена от маймуните.

Въпреки че произходът й е неясен, с нея са свързани някои доста любопитни научни факти.

Страстната целувка увеличава пулса с над 100 удара в минута. Освен това повишава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута.

При страстна целувка се губят 6,4 калории за минута, заедно с това се нормализира киселинността в устата, успокоява се нервната система и се предотвратява стресът.

Чрез целувката обаче се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести. Колкото до стотиците различни бактерии – 95% от тях не са опасни.

И в днешни дни целувката се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява на мъжете с мустаци да целуват друго човешко същество. В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който се целува с непознат.
" }-->

Коментари