Публикация

Кирил Ананиев: Върнахме високата цена на клинична пътека №56 за неврологични заболявания

Кирил Ананиев: Върнахме високата цена на клинична пътека №56 за неврологични заболявания

МЗ върна цената от 500 лв. на клинична пътека №56 за неврологични заболявания, която засягаше едни от най-масовите заболявания и оплаквания, с които пациентите се хоспитализират в неврологиите – болки в кръста, дископатии и други подобни заболявания. В началото на годината невролозите бяха неприятно изненадани, че КП №56 е с нова цена от едва 300 лв. Сумата не покрива дори елементарни критерии за лечение, споделиха недоволството си специалисти от различни болници.

 

МЗ, Български лекарски съюз и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса подписаха анекс към рамковия договор за медицински дейности за 2018 г., с което се връща високата цена на клинична пътека №56 за неврологични заболявания. Това е клиничната пътека, по която основно работят общинските лечебни заведения. 

 сметнахме, че пътеката е подценена и не отговаряше на реалните разходи, които болниците извършват.

заяви министър Кирил Ананиев по време на блиц контрол в Комисията по здравеопазване към НС.

 

С първоначалния вариант на НРД беше прието

районните здравноосигурителни каси да формират резерв, който е в рамките на разликата над 8.32-та % - процентът, с който се повишават средствата за болнична помощ. На срещата е  договорено Надзорът да обмисли премахването на буфера и да се разпределя цялата сума, като по този начин лечебните заведения ще бъдат наясно с цялостния си бюджет. Министърът на здравеопазването подчерта, че

общинските болници имат своето място в системата на родното здравеопазване

Състоянието, в което се намират е в пряка зависимост от начина, по който се управялват, от отношението на съответната община и мениджмънта.

Спецификата на българското законодателство е, че механизмът за финансиране на тези лечебни заведения е свързан както със здравноосигурителния модел, така и с Методиката за субсидиране на лечебните заведения на МЗ. Това е и причината преразглеждането на дейностите по Методиката и по-доброто им остойностяване да е една от мерките, която може да подпомогне стабилизирането им.  Което е и основна цел на министерството.

Коментари