Публикация

Балнеотерапия и калолечение при пациенти с болестта на Бехтерев

Балнеотерапия и калолечение при пациенти с болестта на Бехтерев

Д-р Татяна Ангелова, дм

специалист по ФРМ

 

Анкилозиращият спондилит, известен още като Болест на Бехтерев по името на  нейния откривател,  представлява асептично възпаление  на сакроилиачните стави и тези на гръбначния стълб. Заболяването има прогресиращ ход, водещ да ограничаване подвижността на засегнатия ставен апарат. Среща се и при двата пола, като съотношението жени към мъже е 1:4 и засяга предимно хора в млада възраст. 

 

д-р Татяна Ангелова
д-р Татяна Ангелова

Възпалителният процес обхваща залавните места  на сухожилията  за костта, лигаментите, фиброзната част на междупрешленните дискове и ставната капсула.  Паралелно се развива възпаление на синовиалната мембарана (синовит), деструкция на хрущялната тъкан, водещи до силно редуциране на подвижността на ставата до степен на анкилоза (срастване на ставите). Възпалителният процес на прешлените на гръбначния стълб води до ерозии и склерозиране на засегнатите участъци, където костта пролиферира и образува шипове, които във времето срастват по между си. В късен етап на заболяването те формират т.нар. гръбнак тип „бамбукова пръчка”.

Основни симптоми на болестта

са болката и сутрешната скованост в кръста и седалищната част, които се засилват от физическо натоварване и промяна във времето. С напредване на процеса силно се ограничава подвижността на гръбначния стълб, затруднява се разгъването на гръдния кош и дишането.

Лечението на заболяването е в няколко направления,

като основните са:

  • медикаментозната терапия, провеждаща се от специалист по ревматология;
  • рехабилитацията – от специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

След диагностициране на заболяването и овладяване на неговата активност

трябва да се започне комплексна рехабилитация

В годините има натрупан голям клиничен опит за ролята на естествените и преформирани физикални фактори в рехабилитацията на тези болни.

От естествените фактори с успех се прилагат :

калолечебни процедури

с лиманна кал  в Балчишка Тузла, Поморие, както и с изворна кал в с.Марикостиново, обл.Благоевград.

Причината за благоприятното влияние на калолечението е свързана както с термичния фактор, така и със специфичните съставки - газове, йони, серни съединения, микроелементи, органични и неорганични киселини, хуминови, хормоно- и антибиотико-подобни вещества и др.

Балнеолочението с минерални води,

съдържащи сяра под различна форма, хидрокарбонатни, калциеви и магнезиеви йони, метасилициева киселина в колоидално състояние оказват спазмолитичен, антивъзпалителен и детоксичен ефект при тези пациенти. В случая въздействието върху организма е свързано както с температурния фактор и  с хидростатичното налягане, оказващи спазмолитичен ефект и възможности за по-лесно изпълнение на кинезитерапевтичните упражнения във вода, така и със  специфичния състав на минералната вода.

Специализирани болници за рехабилитация

Балнеокурорти с утвърдена лечебна практика в страната са  

Кюстендил, Сапарева баня,  Баня – Карловско, Павел баня, Велинград и др.

Медикаментозното лечение е свързано с потискане на възпалителния и автоимунен процес и овладяване на болковия синдром и сковаността.

 

Задачата на рехабилитацията е забавяне на прогресията на развиващите се деформитети посредством умелото съчетаване на електро и светлотерапията, с ултразвуковата, магнитната и лазертерапията. Основно  значение по време на провеждане на рехабилитацията имат специализираната и аналитична кинезитерапия и лечебните масажи.

 

Изпълнението в ежедневието на  целенасочена лечебна физкултура е от изключителна важност на забавяне прогресирането на формиращите се трайни промени в гръбначния стълб.

 

Комплекс от упражнения за домашна рехабилитация (Видео)

 

Коментари