Публикация

Нови методики в рехабилитацията на пациенти с болестта на Бехтерев

Нови методики в рехабилитацията на пациенти с болестта на Бехтерев

Д-р Татяна Ангелова, дм

специалист по ФРМ

В последните години в апаратната физиотерапия  внедряването на нови  методи позволяват оказване на въздействие върху определени патогенетични звена на патологичния процес при болните от болестта на Бехтерев. Ще ви представя два от тях:

Гунамагнитофорезата

или познат още като Гуна терапия е съвременна модерна методика с уникална ефективност при ставно - мускулна - невропатна болка. Този метод умело съчетава специфичното  въздействие на  модулирано магнитно поле локално върху структурите на въздействие, благоприятствайки по-бързото и лесно проникване на нанесения върху кожата колген и последващото му включване в тъканите на човешкото тяло.

 

Ролята на колагена е от съществено значение  за  правилното функциониране на всички тъкани от ставно-мускулния апарат на човека /мускули, хрущяли, сухожилия, фасции, кости/, както и за здравината и еластичността на кожата и подкожието. Колагенът укрепва и заздравява колагеновия матрикс в хрущяла, сухожилия, мускули и ставните капсули, което е в основата на намаляване на отока, болката и  дефицита на движения в засегнатите структури, както и  увеличаване на  тяхната еластичност и здравина.

Дълбоката осцилация 

е  ефективен метод, който се прилага с голям успех при болни с анкилозиращ спондилит. Става въпрос за вибриране на тъканите в резултат на създаваното от апарата електростатично поле. Електростатичните импулси създават приятна, дълбоко ефективна осцилация в тъканта, което има пряк антиедемен, трофично-стимулиращ, мускулно релаксиращ и локален противовъзпалителен ефект.

Методът е немедикаментозен, а лечебният ефект се постига без допълнително натоварване на организма с токсини и синтетични препарати. Има бърз и продължителен обезболяващ ефект. 

физиотерапия и рехабилитация при Бехтерев
Правилната физическа активност съпътства ефективната терапия

 

Съчетаването на на тези съвременни методи с балнео или калолечелечение  води до кумулиране на антиедемния, спазмолитичния, антивъзпалителен и трофичен ефекти, улесняващи различните методи и приоми на кинезитерапията. Целта на посочената комплексност е забавяне на процесът на прогресиране на деформациите в засегнатите стави  и съхраняване стандарта на живот на пациентите с болестта на Бехтерев за дълъг период от време.

Вижте още: Каква е ползата от балнеотерапията и калолечението

 

Препоръчително е пациентите с болест на Бехтерев да провеждат 14 дневни курсове на рехабилитационно лечение двукратно в годината, т.к. ефектът му е с  продължителност от 3 до 6 месеца.

Коментари