Публикация

Кръвната група определя склонността към определени заболявания

Кръвната група определя склонността към определени заболявания

Кръвната група е свързана със специфичната защита на организма от вредните вещества, вирусите и бактериите, сочат последни научни изследвания. Това дава основание на учениет ад твърдят, тя се явява фактор, определящ риска на индивида към развитие на някои заболявания:

Сърдечна недостатъчност

Научни експерименти са доказали, че при трета(АВ) и четвърта кръвна (0 група опасността от сърдечна недостатъчност е най-голяма. При хората с втора (В) кръвна група рискът е най-нисък.

Тромбоза

Това е опасно за сърдечносъдовата система състояние, което увеличава риска от инфаркт или инсулт. Изследванията са показали, че при хората от първа кръвна група (А) опасността от образуване на тромби е най-ниска. Най-голям е рискът при хората с втора и трета група (В и АВ) – той е повишен с 30%. При хората от четвърта кръвна група (0) е по-висок с 20%.

Язва на стомаха

Учените свързват появата на това заболяване с имунния отговор на организма на инфекциите. Най-съществено влияние върху склонността към язва на стомаха оказва първа (А) кръвна група. Хората с втора и трета кръвна група (В и АВ) страдат по-рядко от това заболяване.

Рак на стомаха

Това заболяване „предпочита“ хората с втора кръвна група(В и АВ) . А най-нисък е рискът при тези с първа кръвна група (А).

Рак на панкреаса

Най-рядко от това заболяване страдат хората с първа кръвна група  (А), а при тези с втора (В и АВ) група рискът е повишен с 32%, при четвърта – с 51%, а при трета – със 72% (АВ).

 

Учените все още не могат със сигурност да обяснят връзката между кръвните групи и склонността към определени заболявания. Едно от предположенията е, че кръвните антитела влияят върху възпаленията в организма.

 

Източник

Коментари