Публикация

Не изхвърляйте корите на портокалите, борят сериозни проблеми

Не изхвърляйте корите на портокалите, борят сериозни проблеми

Обикновено, след като хапнем портокали, събираме корите и ги изхвърляме.  

Специалистите обаче са категорични, че правим голяма грешка, защото именно в корите на вкусния цитрусов плод се съдържат много полезни за здравето вещества, които ни предпазват от здравословни проблеми:

 

Полиметоксифлавони, главно нобилетин - намаляват значително риска от сърдечносъдови болести, възпаления и свалят нивото на лошия холестерол в организма.

Резултатите от няколко изследвания са доказали,

че портокаловите кори могат да се борят с рака най-вече на стомаха, като намаляват въздействието на токсичните вещества върху лигавицата.
Полезни са за хигиената на устната кухина, затова специалистите съветват понякога да ги дъвчем. По този начин не само унищожаваме микробите, а и си осигуряваме свеж дъх. Отстраняваме и жълтите петна по зъбите.

Вижте още: Кои храни пазят от рак на гърдата

Борят затлъстяването. Техният специфично нагарчащ вкус, ниската им калоричност и голямото количество фибри, които съдържат, гарантират стройната фигура. Научно е доказано, че портокаловите кори са идеална профилактика срещу наднормено тегло

Пречистват белите дробове и по този начин подобряват тяхната работа. Причината е, че корите на портокалите съдържат хистамин, антиоксиданти и други вещества, които помагат да се избегнат усложненията от бронхит, грип и простуди.

 

Експертите отбелязват, че преди употреба трябва единствено добре да ги измием с гъба и препарат.

Коментари