Публикация

Четирима пациенти ще получат шанс за живот след уникални операции

Четирима пациенти ще получат шанс за живот след уникални операции

Проф. Шарбел Монайе ще оперира заедно с доц. Сираков 

За четирима български пациенти – две деца и две млади жени, датите 15 и 16 февруари 2019 г. ще останат паметни завинаги. Тогава те ще получат шанс за нормален живот, благодарение на сложна медицинска интервенция, която ще бъде извършена в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” съвместно от проф. Шарбел Монайе, от Университетската болница в Лимож, Франция и водещият български неврорентгенолог доц. Станимир Сираков. И за четиримата пациенти това е единствената възможност за възстановяване след тежки и животозастрашаващи артериовенозни малформации.

 

Проф. Монайе е в топ три на водещите интервенционалнинерворентгенолози в света. Той пристига в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” и лично на доц. Станимир Сираков, ръководител на сектор „Интервенционална рентгенология“ в Отделението по образна диагностика в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Методът, който двамата медицински специалисти ще използват,

е eндоваскуларна емболизация, при която достъпът до патологичните съдове се осъществява чрез убождане на артерия на крака. При тази техника лекарите се движат по съдовата система и с помощта на специални микрокатетри достигат до центъра на малформацията. Целта е патологичните съдове да бъдат запълнени с т.нар. тъканно лепило, което ще ги изолира от нормалното кръвообръщение и ще елеминира риска от по-нататъшно кървене. Ендоваскуларната емболизация на артериовенозни малформации е един от най-новите и обещаващи методи за лекуване на подобни тежки състояния. Той се практикува във водещите страни в света, както и от няколко години в България.Един от най-опитните в този вид терапия в света е проф. Монайе. Методът на подход, който той предлага е алтернатива при много тежкии сложни малформации, които до преди 5-6 години са се смятали за нелечими.

уникални операции

Пациентите на 15 февруари – две деца

Пациентът, с който ще започне денят на 15 февруари, е 4,5-годишно момиченце, което до ноември миналата година е било напълно здраво. Тогава то получава кръвоизлив в мозъка, в следствие на което се парализират дясната му ръчичка и дясното краче. Детето е докарано по спешност в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, където след напраените образни изследвания е установена мозъчна артериовенозна малформация, която е в много рискова и сложна зона на мозъка. Оказва се, че е невъзможно детето да бъде лекувано с конвенционална неврохирургична операция, тъй като, заради сложната зона в мозъка, вероятността да излезе по-тежък инвалид от операцията или да не оцелее е огромна. За радиохирургия (алтернативен метод, който се прилага, когато стандартната операция е неприложима) пък малформацията е твърде голяма. Единственият вариант, който остава, е детето да бъде оперирано чрез трансвенозна емболизация. Такива сложни случаи обаче се оперират само в няколко специализирани центрове по света.

„Толкова комплексна и анатомично сложна е малформацията, че предпочетохме малката ни пациентка да бъде оперирана в присъствието и на по-опитния проф. Монайе”,

разказва доц. Сираков. Вместо да изпрати детето за лечение в чужбина, Д-р Сираков решава да се опита да доведе проф. Монайе в България. Още повече, че тук го чака още един тежък случай, с който той е запознат.

 

Това е вторият пациент, който ще бъде опериран на 15 февруари. 18-годишният младеж идва в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” по повод тежка епилепсия, която не се поддава на лечение с медикаменти. След направени изследвания се установява много сложна малформация, която на всичкото отгоре е доста голяма. Както при малкото дете, тя е неподходяща за стандартна операция, не става за радио-хирургия, а за да се третира чрез ендоваскуларна емболизация трябва чувствително да се редуцира обемът й. Затова доц. Сираков прави на момчето парциална емболизация, (частично запушване на съдовете) като по този начин „подготвя терена” за финалната намеса на проф. Монайе. Без тази интервенция пациентът не само че ще продължи да страда от непрекъснати припадъци, но има опасност малформацията всеки момент да изкърви, което ще е фатално.

16 февруари – млада майка и 45-годишна жена

Първата пациентка на 16 февруари е 33-годишна жена, която, през 2011 г. получава тежък кръвоизлив, веднага след раждане. Лекарите от Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” успяват да спасят живота й и да редуцират частично малформацията. Въпреки адекватната намеса обаче, младата майка все още е с малформация, а това означава, че риск за здравето и живота й продължава да съществува.

 

Четвъртата пациентка е 42-годишна. Както при останалите случаи, които ще бъдат оперирани от проф. Монайе и доц. Сираков, тя също е с голяма и много сложна артериовенозна малформация. Пациентката страда от епилепсия от много години. Лекувана е на няколко пъти в Клиниката по неврохирургия като досега лекарите са успяли да редуцират малформацията на 80%. Финалната интервенция ще направи проф. Монайе.

 

Коментари