Публикация

Проф. Илко Гетов: Верификацията е подготовка за истинското електронно здравеопазване

Проф. Илко Гетов: Верификацията е подготовка за истинското електронно здравеопазване

Оборудването ще струва между 250 и 1500 лв. на аптека и няма риск да оскъпи лекарствата, обясни главният секретар на организацията Светослав Крумов

 

Въвеждането на системата за верификация на лекарствата е подготовка за въвеждане на истинското електронно здравеопазване, заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов на брифинг в Стара Загора само няколко часа след влизането в сила на Европейската директива срещу фалшифициране на лекарствата. В следващите няколко месеца всяко постъпило лекарство с рецепта в аптеката ще се скенира и освобождаването му ще се отразява директно в Европейския хъб, което трябва да гарантира неговата автентичност и безопасност за пациента.

 

Това ще струва на аптеките между 250 и 1500 лв. в зависимост от степента  им на готовност в момента, обяви главният секретар Светослав Крумов. Най-много ще са разходите за тези, които все още не ползват компютър, софтуер и интернет, нямат и баркод четец. Повечето ще трябва да платят 700-800 лв. за дооборудване, а тези, на които им липсва само четец, ще дадат около 200-250 лв. От всички 3600 аптеки 2200 работят с НЗОК, което значи, че имат интернет и софтуер и инвестицията за тях ще бъде минималната. Според Крумов системата за верификация ще заработи с пълен капацитет до 3-5 г., когато в аптечната мрежа няма да има нито една несериализирана опаковка - без 2D матричен код.

Няма риск обаче увеличените разходи на аптеките за верификацията да оскъпят лекарствата,

тъй като цените на медикаментите се формират на друга база - съобразно най-ниската цена от 17 референтни държави от ЕС, обясниха от БФС.

"Празникът на съсловната организация на фармацевтите няма да се празнува така, както бихме искали, защото 2019 г. ще бъде белязана със серия презивикателства в бранша", изтъкна Крумов. Редом с верификацията аптеките трябвало да се справят със следните нови изисквания:

  • системата на ИАЛ за проследяване на лекарствата от позитивния лекарствен списък и свързаните с това приходи и разходи, като мярка срещу паралелния износ;
  • новата система за отчитане на аптеките пред НЗОК, която трябва да влезе в сила през април;
  • промените, които НАП въвежда за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез касовите апарати;
  • предстоящото въвеждане на електронното здравеопазване, което се очаква да е факт до края на годината.

България е на 4-о място по брой аптеки в Европа, но въпреки това все още има региони без аптеки, в 11 области аптеките нямат договор с НЗОК, отбеляза проф. Гетов. Той апелира към държавата да се намеси и поиска

създаване на защитени аптеки с мотива, че достъпът до лекарства е елемент от националната сигурност

За целта можело да се създаде публично-частно партньорство или стимули от здравната каса за аптеки в отдалечените райони. Той добави, че БФС очаква в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да бъде вкарана идеята на организацията за национална аптечна карта. По думите му отношението на властта към фармацевтите е пренебрежително, тъй като се намират пари за магистрали и всичко останало, но не и за подкрепа за аптеките.

 

Въпреки проблемите обаче БФС се развива и подмладява, каза Светослав Крумов. Фармацевтите у нас сега наброявали 6504-ма. За разлика от лекарите, които масово емигрират, едва 3-8 фармацевти годишно напускат страната ни, за да работят в чужбина. Средната възраст на представителите на съсловието е 48-55 г.,  като 80% са жени.

 

Лиляна ФИЛИПОВА

Коментари