Публикация

хистаминова непоносимост

хистаминова непоносимост

Хистаминът е субстанция, която се съдържа както в човешкия, така и в почти всички растителни и животински организми. Той е тъй наречено вещество посредник, имащо ключова роля в реакциите на имунната ни система, т.е. в защитата на организма от чужди елементи, но също така и в редица други важни процеси в организма.

 

Хистаминът е и естествена съставка на голям брой ежедневно използвани хранителни продукти, напр. сирене, риба, вино. Хистаминът е термо- и студоустойчив, т.е. не се разрушава при термичната обработка на хранителните продукти (варене, печене, пържене, задушаване) и при дълбоко замразяване. Хистаминът, който се произвежда в организма и този от хранителните продукти имат идентичен механизъм на действие.

Нормално хистаминът от хранителните продукти се разгражда бързо още в тънките черва под действие на ензима Диaминоксидаза (ДАО) и така се предотвратява усвояването му и навлизането му в кръвта. Симптомите на хистаминова непоносимост се появяват тогава, когато хистаминът не се разгражда поради намалена или липсваща активност на ДАО.

Симптоми :
 
стомашно-чревни оплаквания (разстройство, коремни болки, колики, газове).

 
главоболие, понякога до степен на мигренозни пристъпи.

 
кожни обриви, уртикария, сърбеж.

 
зачервяване и оток на лицето.

 
сърбеж и сълзене от очите.

 
задух, астма, дихателни смущения.

 
сърцебиене, световъртеж, ниско кръвно налягане – хипотония.

 
дразнене на носната лигавица (хрема или запушване на носа).

 
дисменорея – болезнена менструация.

 
общо неразположение и гадене.

 
умора, изтощение, промяна в настроението.

 

Симптомите могат да бъдат особено силно изразени след едновременен прием на няколко вида богати на хистамин храни или хистаминолибератори. Обикновено оплакванията настъпват в рамките на 45 мин. след консумацията на хистамин съдържащи храни и отзвучават след 8 – 12 часа.

 

 

Хистаминолибераторите са хранителни продукти, съдържащи различни количества хистамин, но допълнително предизвикващи повишено отделяне на хистамин в червата.

Някои пък блокират действието на ензима Диаминоксидаза (ДАО).

 

Хистаминолибератори са:

 
Шоколад.

 
Какао.

 
Алкохол.

 
Чай – черен,зелен и мате .

 
Някои плодове – ягоди, цитрусови плодове,авокадо; банан;гуава; киви; папая; ананас; малина;сушени плодове;

 
Домати, доматен сок, доматено пюре, лютеници, кетчуп и други съдържащи домати продукти.

 
Соев сос; соево брашно; олио от орехи; горчица; тофу; още в “напитки”; продукти с хидролизирани протеини

 
Портокалов сок;енергийни напитки; соево мляко; напитки с какао

 
Грах, боб,нахут,леща,соя

 
Патладжан; чили; маслини; туршии; кисело зеле; кисели краставички + други зеленчуци в оцет; Коприва; спанак.

 
Риба-Пушена риба; пакетирана или насипна риба (НЕ важи за прясно уловена или замразена); риба Тон; морски дарове - октопод, скариди, риби и други.

 
Месо-Сушено месо; шунка; вътрешности; готова кайма (пакетирана или готова насипна; НЕ важи за приготвена на момента); луканки и подобни; наденици; пушено месо

 
Гъби.

 
Пшеничени кълнове, пшеничени зародиши.

 
Ядки – орехи, фъстъци, кашу,слънчоглед и др.

 
Яйчен белтък.

 
Подправки-Къри; куркума; горчица; черен пипер; бял пипер, червен пипер;

 
винен оцет; балсамов оцет

 
мая

 
Добавки в храната:
Е102; Е104; Е110; Е120; Е122-Е124; Е127; Е128
Е200-Е203; Е210-Е228; Е231; Е232; Е407; Е410; Е620-Е625;

Много медикаменти, с които лекуваме други заболявания, могат да блокират или подтиснат действието на ДАО.Така тяхната употреба може да доведе до прояви на хистаминова непоносимост или да засили оплакванията.

 

някои медикаменти блокиращи ДАО:

 
Acetylcystein,Ambroxol-муколитици

 
Aminophyllin-антидепресант

 
Клавуланова киселина-антибиотик

 
Chloroquin-антиревматично лекарство

 
Metamizol-аналгетик

 
Metoclopramid-антиеметик

 
Propafenon-антиаритмик

 
Promethazin-невролептик

 
Verapamil-калциев антагонист

 
Йод; Theobromine; Salicylic acid; Quinine; Folic acid

 

Хистаминова непоносимост : Освен добре известните непоносимости към фруктоза, лактоза и глутен, много хора имат и непоносимост към хистамина. Те са принудени да се лишат от голям брой вкусни ястия, тъй като след консумацията им получават оплаквания от главоболие или дори мигрена, колики, разстройство или неприятни газове, ниско кръвно налягане и сърцебиене (аритмия), задух, запушен нос или хрема, обриви, сърбеж, зачервяване и оток на лицето и много други. Въпреки, че тези разнообразни симптоми наподобяват алергични реакции, хистаминовата непоносимост не е алергия!
При здрави лица приетият с храната хистамин се разгражда в червата от ензима диаминоксидаза (ДАО). При хората с хистаминова непоносимост този механизъм е нарушен. При тях съдържанието на ензима ДАО е намалено или не е достатъчно, за да разгради напълно постъпилият с храната хистамин. В резултат на това неразграденият хистамин преминава в кръвта и предизвиква алергичноподобни симптоми.

Симптоми и оплаквания от хистаминова непоносимост могат да се появят и при здрави хора с нормално количество на ДАО в червата, но при употреба на по-големи количества богата на хистамин храна. В тези случаи е нарушено съотношението между капацитета на ДАО да разгражда хистамина и ексцесивното количество хистамин внесен с храната.

За разлика от хранителната алергия, при хистаминовата непоносимост няма участие на имунната система. Затова тя не може да бъде доказана с класическите алергологични тестове. Поради вариращото съдържание на хистамин – дори и в един и същи хранителен продукт – при консумацията на дадена храна е възможно веднъж симптомите да се появят, а друг път – да отсъстват. Това значително затруднява поставянето на диагнозата.

 

Причини:

Причините за появата на хистаминова непоносимост най-общо са няколко групи, но най-често става дума за комбинация от две или повече причини:

 
Вроден ензимен дефект – при тези хора количеството на ДАО е ниско и конкретните причини не са ясни.

 
Придобит ензимен дефект – в следствие на остро или хронично заболяване на червата, чревна инфекция или друго заболяване, след лъчетерапия, понякога причините не са ясни. Често при тези хора хистаминовата непоносимост е преходна и може да отшуми след по-кратък или по-дълъг период от време .

 
Консумация на богати на хистамин и други биогенни амини храни.

 
Консумация на храни богати на хистамино-либератори.

 
Консумация на храни или медикаменти блокиращи или подтискащи активността на чревната ДАО.

 

Диагноза

 

Поради голямото разнообразие на симптомите, разпознаването на хистаминовата непоносимост не винаги е лесно. В разговора си с пациента, лекарят трябва да се опита да установи, дали въпросните оплаквания и симптоми не са свързани с консумация на хистамин съдържащи храни.

 

При съмнение за хистаминова непоносимост може да се изследва активността на ензима Диаминоксидаза (ДАО) и хистамина.Попитайте Вашия семеен лекар, алерголог или гастроентеролог къде може да се направи това изследване.

Наличието на хистаминова непоносимост може да се установи и с диета, бедна на хистамин. При наличие на хистаминова непоносимост симптомите отзвучават сравнително бързо след прилагането на такава диета.

 

При безхистаминовата диета трябва да се спрат всички храни, съдържащи хистамин. Трябва да се има предвид обаче, че не е достатъчно изключването само на определени храни, например пресните домати от менюто. Много повече трябва да се внимава със смесените продукти, съдържащи домати, напр. кетчуп, пица и др. Това за съжаление е свързано със забрана на някои любими ястия и продукти. Дори при стриктна диета, малки количества хистамин може да има в голям брой ястия. По принцип, най-подходящи за безхистаминова диета са пресните хранителни продукти.

 

Може да се пробва и директно с прием на ДАОЗИН, съдържащ ензима ДАО. който се приема непосредствено преди хранене. Ако симптомите изчезнат, то вероятността да се касае за хистаминова непоносимост е много голяма.

Следните храни и хранителни продукти са препоръчителни за безхистаминова диета (по Lammel, 2006):

 
вода, кафе

 
картофи, ориз, юфка

 
зърнени продукти

 
пресни млечни продукти – кисело мляко, айрян, сметана, прясно сирене

 
зеленчуци – листни зеленчуци (салати), броколи, карфиол, цикория, царевица, краставици, моркови, чесън, тиква, цвекло, червени

 
пиперки, репички, ревен, аспержи, тиквички, лук

 
плодове – ябълки, нектарини, праскови, череши, пъпеши, цариградско грозде, касис, боровинки.

 
растителни мазнини, оцетна есенция

 
месо, птици, риба, колбаси – само пресни!

 
пресни яйца

За по-добро разграждане на хистамина може да се взима допълнително:

 
Витамин С

 
Магнезий

 
Цинк

 
Витамин B6, B12

 
Фолиева киселина

 
Кварцетин

 
Даозин

 
Алое

 
S-Adenosyl-L-Methionine (SAMe)

 
Сред пробиотиците има бактерии, които подпомагат или засилват хистаминовата реакция.
Може да се приемат:
• Bifido infantis
• Bifido longum
• Lactobacillus plantarum
Желателно е да се избягват:
• Lactobacillus bulgaricus
• Lactobacillus casei
• Lactobacillus rauteri

Коментари