Публикация
Кога храната става опасна или как да разчитаме правилно срока за годност
Вероятно сте забелязали, че когато купувате хранителни продукти на някои от тях маркировката за годност гласи "най-добър до", а на други "годен до"/"използвай преди". Всъщност това не са просто две формулировки на едно и също значение. Двата типа обозначение на срока на годност обозначават две различни неща. При единия храната след преминаването му става опасна, при другия - може да се консумира, ако не е нарушила своите качества.
Какво означава срокът на годност на опаковките:
Маркировка "най-добър до" - посочва датата, до която продуктът запазва оптимално своите качества. След тази дата той продължава да е годен за консумация, ако няма промяна на вкус, мирис и др.
Маркировка"годен до"/"използвай преди" може да се види предимно на месо, месни продукти, риба, яйца и тя означава категорично, че продуктът е безопасен до тази дата, след нея той вече е опасен за здравето и не бива да се консумира.
Тази информация беше съобщена на кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин на форума - Центърът за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ.
Коментари