Публикация

Кога храната става опасна или как да разчитаме правилно срока за годност

Кога храната става опасна или как да разчитаме правилно срока за годност

Вероятно сте забелязали, че когато купувате хранителни продукти на някои от тях маркировката за годност гласи "най-добър до", а на други "годен до"/"използвай преди". Всъщност това не са просто две формулировки на едно и също значение. Двата типа обозначение на срока на годност обозначават две различни неща. При единия храната след преминаването му става опасна, при другия - може да се консумира, ако не е нарушила своите качества.

Какво означава срокът на годност на опаковките:

Маркировка "най-добър до" - посочва датата, до която продуктът запазва оптимално своите качества. След тази дата той продължава да е годен за консумация, ако няма промяна на вкус, мирис и др.

Маркировка"годен до"/"използвай преди" може да се види предимно на месо, месни продукти, риба, яйца и тя означава категорично, че продуктът е безопасен до тази дата, след нея той вече е опасен за здравето и не бива да се консумира.

 

Тази информация беше съобщена на кръгла маса на тема: "Обсъждане на борбата със загубите на храни в България". Домакин на форума - Центърът за оценка на риска по хранителната верига към МЗХГ.

Коментари