Публикация

Да пропъдим „отпускарските” тревоги

Отпускарското време върви към своя пик и екип психолози от Мюнхенския университет решил да анкетира 5000 души на различна възраст и от всички професии, за установи какви са преобладаващите им вълнения преди заминаването.


И...изненада! Еднозначно и безапелационно щастливи се оказали едва 27% . Повече от две трети от планиралите почивка далеч от дома изпитвали различни съмнения, тревоги, притеснения. Психолозите обобщават най-често срещаните.

Страхът от непознатото е нещо нормално и е вид защитна реакция. При повечето хора поначало неизвестността събужда притеснения. Но животът ни дава повод да се опасяваме и от съвсем реални инциденти – като например дублирани хотелски резервации. Донякъде тук ще помогне внимателното прочитане на договора, познаването на потребителските права. От агенцията трябва да се поиска освен много подробна информация, също и координати за връзка.

Ако отивате в непозната страна и не искате да попаднете в нелепа ситуация, прочетете най-важното за обичаите там. А научите ли няколко думи от чуждия език, това може да ви отвори много врати. Не забравяйте предварително да си запишете адресите и телефоните на нашите посолства и консулства.

Какво ще стане у дома, докато ме няма? От това се страхуват предимно жените – те мислят за възрастните роднини, за кучето, за цветята... Тъй като този тип тревоги са пряко свързани с характера, обикновено съветите не помагат. Всъщност такава песимистична умонастройка може да е признак както на хронична преумора, така и на депресия.

Страхът от непредвидени усложнения на работното място смущава очакванията за почивката най-често при мъжете. Особено потискащо е за тези, които не са довършили нещо важно. Тук съветът е да прогоните от мислите си „призрака” на офиса и да звъните там само в краен случай.

Едва ли някой се чувства напълно сигурен, че по време на ваканцията няма да му оберат дома, полицейските справки за кражбите при по-продължително отсъствие катализират тези страхове. Ако нямате време или средства да инсталирате охранителна система, най-добре е да помолите приятел или съсед да влиза в жилището от време на време – по възможност вечер, като светва лампите. Това може да е полезно, освен ако крадците не „работят” по надеждна информация.

Има и една тревога, която връхлита обикновено постотпускарски, но далеч не е невъзможно да бъде предотвратена. Ваканцията отпуска нервите, за съжаление нерядко и задръжките. Мимолетните курортни сексуални забежки са някак в реда на нещата и анкетата на германските психолози го потвърждава – 60% от отпускарите, които „вписват” подобно преживяване в предварителните си планове, успяват да го осъществят. Но дали също така предварително знаят колко висок е рискът?

Болестите, предавани по полов път, са силно заразни и вълшебната думичка тук е презерватив.

Ако все пак имате смущаващи подозрения, непременно си направете изследвания.  За гонококи и трихомони тестът трябва да се направи две седмици след контакта, а за сифилис и хепатит – след месец.

Коментари