Публикация

Онкоболна отново успя да осъди здравното министерство


Тричленен състав на Върховния административен съд осъди министъра на здравеопазването в едномесечен срок да изпълни задълженията, произтичащи от Наредба № 34. Тя урежда отпускането на скъпоструващи медикаменти за пациенти със злокачествени заболявания, с редки болести и бъбречни проблеми.

Делото е образувано по жалба на Ангелина Бонева, която от 2006 г. страда от карцином на щитовидната жлеза. Лечението и диагностиката на заболяването се провежда с предписания й радиоактивен йод 131, който се осигурява от МЗ със средства от републиканския бюджет.

Поради това, че министерството не е осигурявало и продължава да не осигурява необходимите диагностични и лечебни дози от този препарат за провеждане на предписаната й терапия, което за нея е животоспасяваща, Ангелина Бонева е принудена да заплаща доставките със свои средства. Това е непосилно с отпуснатата й социална пенсия за инвалидност в размер на 92,53 лв.

Заради неосигуряване на необходимото лечение, заболяването й се е усложнило.

ВАС не е приел довода на здравното министерство, че не съществува механизъм, по който да се осигурят на всеки отделен пациент необходимите му лечебни и диагностични дози радиоактивен йод, тъй като доставките са за определени количества, а не за конкретни пациенти.

Според съда това разбиране е неправилно, защото не отчита безспорния факт, че зад всяка изпълнена доставка на радиоактивен йод стои нуждата от лечение и диагностика на отделен пациент, а зад доставките на цялото необходимо количество - здравните потребности на всички онкоболни български граждани.

През април Административният съд в София осъди Министерството на здравеопазването да заплати на Ангелина Бонева 100 хил. лева за нанесени неимуществени щети.

Коментари