Публикация

Внимание! Морбили е вече в България

Внимание! Морбили е вече в България

Доказан случай на дребна шарка в София - това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания професор Тодор Кантарджиев пред БНТ. Заразената е 37-годишна жена, която е настанена в Инфекциозна болница.

 

В последните години все повече се говори за бум на морбили. Особено след като миналата година съседна Сърбия пламна от болестта.  В  Македония има три случая на починали от морбили деца. В Румъния броят - от 10 000 заболели по-миналата година, до 1500 в момента. 2500 са били болните миналата година в Гърция. Най-много са случаите в Украйна - 36 000 души.

В България нивото на ваксинации остава високо, така че засега страната ни успява да избегне тази тенденция

казва проф. Кантарджиев, но предупреждава хората, които не са карали болестта и се завръщат от чужбина, да избягват контакт с деца и неваксинирани.  Да не се пътува с деца под имунизационната възраст от 13 месеца в рисковите от морбили страни, съветва главният инспектор, като призовава: 

 "Здравните власти в България трябва да изискват имунизационен паспорт на сезонните работници от там или да ги имунизират"

Имунизациите срещу морбили са две - на 13-месечна възраст и на 13-годишна.

Вижте всичко за морбили - симптоми, начин на протичане, рискове

Според проф. Кантарджиев държавата трябва да предприеме строги мерки срещу фалшиви или липсващи ваксини, тъй като така се рискува здравето на всички. 

 

Истинската история на майка, чието момиченце умира от морбили

Коментари