Публикация

3 050 са носителите на ХИВ в страната

3 050 са носителите на ХИВ в страната

Носителите на ХИВ у нас са 3 050. От началото на годината до 8 февруари са регистрирани нови 24 души, заразени с вируса, информира Министерството на здравеопазването.

През 2018 г. над 324 000 души са узнали своя ХИВ-статус

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над седем пъти по-голям от броя на инфектираните жени.
Приблизително 90% от новорегистрираните са се заразили по сексуален път.

Втори етап на Националната антиСПИН кампания

На 14 февруари традиционно започва вторият етап на Националната антиСПИН кампания. Тази година тя преминава под мотото „Узнай своя статус“. Кампанията се реализира в рамките на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН на Министерството на здравеопазването, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, учебни заведения, читалища, социални институции и медии.

 

Националната антиСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя стартира традиционно на 1 декември. Вторият етап е на 14 февруари, а в третата неделя на месец май (в деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се реализира трети пореден етап. Четвъртият финален етап е лятната антиСПИН кампания.

 

Ще се проведат повече от 150 антиСПИН инициативи, които съчетават изработване на любовни послания и предоставяне на информация за безрисково сексуално поведение, както и мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ.

 

И през тази година са планирани

здравни презентации и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност

както и обучения за превенция на ХИВ и сексуално предавани инфекции. Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в лаборатории и в работещите кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) в Регионалните здравни инспекции и на терен.

Всички инициативи по повод антиСПИН кампанията за 14 февруари вижте в прикачения файл.

Прикачени файлове

doc

Коментари