Публикация

Болните от морбили у нас вече са петима

Болните от морбили у нас вече са петима

Пет са вече случаите на морбили в България.

 

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), пред Нова телевизия.

 

Вчера стана ясно, че 37-годишна жена e заразена с дребна шарка. Освен нея

вече има и заболели деца

Вторият случай на 3-годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Детето е в Инфекциозна болница. Не коментирам защо не е ваксинирано. Освен това вчера в лабораторията бяха доказани три случая на деца между 1- и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделение в болницата на Гоце Делчев, поясни проф. Кантарджиев.

Други случаи 

Има и други два случая на деца, които са на 3-4 месеца.

 

„Децата имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в референтната лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата”, подчерта директорът на НЦЗПБ и допълни, че антителата пазят през първата година от живота на децата.

 

„В момента стискаме палци те да са достатъчни и децата да не се изприщят”, каза още проф. Кантарджиев.

 

Той призова

личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от болестта

Деца, които не са ваксинирани и са над 1-годишна възраст, трябва да бъдат имунизирани веднага. Второ – да се мобилизират т.нар. „здравни медиатори” – това са 150 образовани млади момичета и момчета от ромски произход, които правят връзката между здравните и други власти и местното население. На майките от ромски произход като се каже, че в Румъния по-миналата година има 60 умрели деца, които не са ваксинирани, отиват и си ваксинират децата, коментира специалистът.

Той припомни, че

през 2010 - 2011 г. у нас заболяха 24 хиляди деца, а 24 починаха

въпреки огромния ресурс, който тогава е похарчила държавата.

 

„Най-опасно е за неваксинираните деца, които са дод 1 годинка. Опасно е за децата, които не са имунизирани и са над 1-годишна възраст. За възрастните тази инфекция не е толкова опасна”, уточни проф. Кантарджиев.

 

Инкубационният период на повечето такива вирусни болести е до три седмици. Горе-долу за този период се изгражда имунитет.

 

„Не е опасно, ако детето е в контакт, ваксинира се и се изприщи“, поясни още специалистът.

Може ли да има рецидив

Ако си боледувал от морбили, имунитетът ти е за цял живот. Ако си ваксиниран на 13 месеца и на 12 години, имунитетът ти отново е за цял живот. Но, ако не си имунизиран и си карал морбили, след няколко години може да се развие неврологична симптоматика на базата на прекарана тежка морбилна инфекция. Виждал съм млади, красиви момичета, които са напълно слепи след прекарване на морбили

 

- допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.


Подробности – във видеото.

Коментари

Анонимен
14 фев 2019 22:47

Др Беджева Сити клиник-Варна

Анонимен
14 фев 2019 22:45

Пореден пример за това колко са"вредни ваксините"За разлика от другите европейски държави,където ваксините не са задължителни,обхватът е 95%Има отговорност всеки да си пази здравето,има здравна и обща култура,има и ограничения и санкции при неспазване на указанията и задълженията.Отговорността не е само задължение на лекаря и медицинските специалисти,а на цялото общество.Защо няма санкции реално за хората,които не изпълняват препоръките за профилактика,имунизациите като най-важното звено в профилактиката.на практика не знам за такива случаи.Но иначе са ми поставяли условие,да гарантирам пред нотариус,че няма да има последици за детето при прилагане на задължителните му ваксини.