Публикация

Как се открива и лекува хипертонията

Как се открива и лекува хипертонията

Д-р Борислав Ацев , Д.М., е главен асистент по кардиология и лекар с дългогодишен опит в УМБАЛ "Св. Екатерина" в София. Има специалности по Вътрешни болести, Кардиология и Инвазивна Кардиология. Търсен е заради богатия си клиничен и интервенционален опит. За Кредоуеб д-р Ацев коментира предизвикателствата в откриването и лечението на хипертонията.

Д-р Ацев, при кои стойности на кръвното се мисли за хипертония? Допуска ли се те да са по-високи при възрастните хора?

Първо искам да кажа, че има тежко основно неразбиране за повишеното кръвно от българите. В практиката си масово срещам хора, които не знаят, че имат високо кръвно. Основната причина е, че те не са го мерили с години.

 

Другият проблем е, че те въобще не знаят кои са нормални стойности и кои са повод да идат на лекар. Битува мнението, че кръвното има различни нормални стойности в зависимост от възрастта. Някои казват: “Имам 160, но нали съм на 80 г., това е нормално”. Всъщност добре е то да е 120/80. Нормално е до 135/80, а може да се приеме за високо нормално до 140/90. Независимо от възрастта, всяка една стойност над тези се смята за висока. Крие рискове от множество усложнения.

Когато рисковите фактори са повече, кръвното трябва да е по-ниско. Ако пациентът има аневризма на аортата, кръвното дори трябва да е по-ниско от 120/80, за да се намали рискът от разкъсване на аортата.

Как трябва да се мери кръвното правилно?

Кръвното се мери три последователни пъти в седнало положение, когато човек е спокоен. Отчитат се втората и третата измерена стойност - смята се средно аритметично. Първата не се отчита.

Когато човек установи стойности над тези, за които стана дума, трябва да започне всеки ден сутрин и вечер да си мери кръвното и да вписва резултатите в дневник. След 10 дни да отиде на лекар и да попита за лечение.

Как започва терапията?

Тук също се правят грешки. Често се случва при първо назначаване на лекарство, човекът да изпие предписаните опаковки и да спре хапчетата. Не били разбрали, че трябва да ги пият продължително. Принципът е, че пациент с вече настъпили промени в сърцето, трябва да взема лекарства цял живот.

Друг голям проблем е, че хората - по икономически или други причини - гледат какво пие съседът и започват да вземат неговите лекарства. Само че лекарствата се изписват според индивидуалните изменения в сърцето. Това, което помага на съседа, може да не е подходящо за вас.

След това трябва редовно да се контролира лечението и ако то не е достатъчно ефективно, да се коригира. Този процес е продължителен. Докато се уточни терапията, пациентите трябва да посещават лекаря през месец-два. Едва след това контролните прегледи се разреждат до един-два пъти в годината.

Трябва да се отчита денонощното колебание на кръвното налягане. Освен с многократно измерване с апарат, може да се сложи и 24-часов холтер. Това дава информация кога пациентът трябва да вземе своите лекарства.

Осъзнават ли хората, че високото кръвно е опасно?

Много пациенти не разбират рисковете за здравето, свързани с хипертонията. Не обръщат внимание, че освен да се  открие и лекува кръвното трябва да се редуцират и другите фактори, които може да доведат до усложнения - повишен холестерол, висока кръвна захар, пушене. Ако са налице всички тези фактори, рискът от инфаркт, инсулт скача над 5 пъти. Такива пациенти задължително трябва да ходят на лекар най-малко два пъти в годината, дори ако се чувстват добре.

Кои фактори са водещи за преценката на лекаря? Търси ли се първопричината за кръвното?

Изкуството на лекаря да прецени две неща - от какво е кръвното налягане. В 95% от случаите причината не е известна, но при 5% се откриват бъбречни, ендокринни, мозъчни и други заболявания. Ако се пропуснат, леченито е трудно, защото то трябва да е специфично. Например ако причината е тумор на надбъбрека, трябва да се оперира. Увредените бъбреци също трябва да се лекуват. Трябва да се установи, кое влияе на кръвното.  Индивидуалният подход е важен.

В наши дни има много подложени на стрес хора. Понякога на пациентите се дават много различни лекарства, но се пропуска медикамент за отпускане на нервната система. Понякога само със седативни лекарства може да се постигне успех. Тази нестабилност на нервната система е често срещана.

Използваме най-модерни лекарства, но основното е индивидуалният подход. Едно е да лекуваш кръвно при жена в пременопауза, при младо момиче и при възрастна жена. Има своите особености. Може да се наложи консултация и с ендокринолог, АГ, психолог. В практиката често се пропускат, дават се само лекарства за кръвно.

Вече разполагаме с доста модерни лекарства, но ако не се дават по предназначение, се губи смисълът. Едно е при пациент с диабет, друго е след преживян инфаркт или ако пациентът е със сърдечна слабост, недостатъчност. Различно е, ако млад човек покачва кръвното в стресови моменти. Тогава само успокоително е достатъчно. За да се стигне до правилното решение, трябва да се постави точна диагноза, да се разпита пациентът - какъв е начинът му на живот, колко спи и т.н.

Как започва лечението - с монопрепарати или с комбинирана терапия?

В България повечето хипертоници не са на монотерапия. Тя е рядка поради някои причини. Някои пациенти не разбират в продължение на 10 г., че качват кръвното. То се е повишавало постепенно. В един момент сърцето задебелява и се разширява, кръвното се покачва повече и се появяват симптоми.

При повечето пациенти хипертонията се установява в такъв момент. В този напреднал етап не може да дадем само един препарат. Когато вече има промени в сърцето, трябва задължително да се даде комбинирана терапия. Изборът на терапия зависи и от причините. Обикновено млади хора, които периодично покачват, са на монотерапия.

Най-често се дава комбинирана терапия с повече препарати. Вече има голямо разнообразие на пазара, удобни са. Обикновено основната група взема повече от две лекарства. Две лекарства за българите са малко.

Има ли особености при приема на различните лекарства?

Аз лично съм привърженик да има сутрешен и вечерен прием, за да се обхване цялото денонощие. Обикновено е хубаво да се вземат различни препарати сутрин и вечер. Понякога може и с един препарат и двукратно приложение да се постигне ефект. Може да се наложи и прием на обяд. Има лекарства, които трябва да се вземат на гладно, при други не е толкова важно това изискване.

Кръвното трябва да се проследява редовно. Тогава става ясно дали медикаментите работят със застъпване или се налага добавяне. Няма двама души, които да понасят еднакво едно и също лекарство.

Възрастните често вземат много медикаменти за различни заболявания? Това не крие ли риск?

Когато се дава комбинирана терапия, а човекът взема и лекарства за други заболявания, трябва да се обърне внимание на лекарствените взаимодействия. Има риск от алергизиране или неприятни странични ефекти.

Например комбинирането на лекарства за кръвно и алфа-блокери, давани за лечението на простата, може да свали доста кръвното.

Променя ли се лечението на хипертонията според сезона?

Кръвното освен денонощен характер, има и сезонен. Бих препоръчал на хипертониците, когато дойдат по-топли дни, да попитат лекаря за намаляване на дозата. Медикаментът може дори да се спре, но това трябва да става с преценка на лекар, иначе е рисковано.

Крие ли рискове смяната на терапията при възрастните?

Няма правило, че едни лекарства трябва да се сменят след определено време. Ако те действат и нямат странични ефекти, не бива да се пипат. Виждал съм смяна на терапията, която не е достатъчно аргументирана. Не разбираме защо са я сменили.

Би трябвало да се сменя, след като се проследи резултата от нея. Ако тя не е достатъчно ефективна, може първо да се коригират дозите. Ако и това не помогне, чак тогава се мисли за смяна.

Например едно от лекарствата може да причини отоци по глезените. Ние предупреждаваме пациентите, иначе те може да се паникьосат, че е от сърцето. Преценката дали да се смени лекарството, се прави от кардиолога.

Много ли са случаите, когато е трудно да се постигне контрол?

Пациентите трябва да знаят, че лечението на кръвното зависи до 60% от лекаря. Другите 40% зависят от самия пациент - той да се храни правилно, да не употребява всекидневно алкохол. Масово българите смятат, че 50-100 г концентрат вечер е нищожна доза алкохол, а всъщност това покачва кръвното поне с 10 мм. Това нещо ни е в бита. Солените храни също вдигат кръвното. Ако човекът се откаже от вредните навици, ще постигне много по-добър резултат.

 

Именно затова пациентите вземат много лекарства - защото не могат да си променят начина на живот. Обездвижването също влияе много. Ходенето пеша може да намали до 10 мм стойностите. Правилното хранене, физическата активност са 40% резерв за лечението на кръвното. Свалянето на килограмите веднага се отразява на кръвното.

Опасно ли е, ако има разлика в стойностите на двете ръце?

По-скоро когато в началото започне да мери кръвното, е хубаво да се види и на двете ръце. Ако разликата е повече от 10 мм, лекарят трябва да прецени дали има някакви промени в кръвоносните съдове, аортата. Иначе е добре да се проследява на едната ръка, за да се видят евентуални разлики.

Кога през деня кръвното е най-високо?

Характерното за нелекуваната хипертония е, че кръвното се покачва през нощта или пък рано сутрин и буди хората от сън. Затова се препоръчва АСЕ-инхибиторите да се вземат още преди ставане от леглото. Сутрешното вдигане на кръвното е белег, че хипертонията е във втори стадий.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари