Публикация

Полезните свойства на виното

Полезните свойства на виното

Виното е  напитка известна в  цял свят. То е познато на повечето народи още от древността, а в днешно време около 75 000 квадратни километра от земната повърхност се използват за отглеждането на грозде. Като всяка година те се увеличават с 2%.  Свърза се с приятните си вкусови и обонятелни качества. Но освен тях то притежава и доста полезни качества,дължащи се на съдържащите се в него полифеноли,флавоноиди,танини.


От тях особено важно значение има ресвератролът. Голяма част от ползите, който оказва върху човешкия организъм са научно доказани. Към списъка от полезни действия спадат следните-намалява риска от инфаркт,сърдечно съдова болест ,развитие на диабет тип 2 , понижава нивата на холестерола . А свойството  на ресвератрола да неутрализа свободните радикали спомага  при намаляване честотата на все по-често срещащите се ракови заболявания. Проучване на медицинския университет в Харвард показва,че мъже консумирали средно от 4 до 7 чаши вино седмично са с 50 % по-малка вероятност за развитие на рак на простата, в сравнение с тези,който не консумират вино.

Когато чуем да се говори за здравословен живот и дълголетие, всички ние си представяме  спазване на строги хранителни режими и множество ограничения. Но Средиземноморската диета,която се слави с удължаване на продължителността на живота и подобряване на здравословното състояние се различава от обичайните диети,тъй като в нея се  включва една чаша червено вино на ден. Juhfark пък е е малко познато унгарско грозде, за което се смята,че лекува голям набор от заболявания, включително анемия,бъбречни и чернодробни проблеми. Векове назад то дори се е продавало в аптеките.Друго малко известно вино е ResElixir.To e  вид  с  концентрирана форма на ресвератрол , за хората  избягващи употребата на алкохол.Една бутилка съдържа едва 30 милилитра вино.Но в нея се  съдържа необходимата дневна доза ресвератрол ,който чрез букалната лигавица попада директно в кръвообръщението. Ресвератрол има и под формата на хранителни добавки, но те са под формата на капсули,който претърпяват хепатален метаболизъм и така се намалява дозата. Затова създателите на ResElixir смятат,че виното е най-добрият,лесен и достъпен начин за набавянето на ресвератрол.

Енотерапия,ако се чудите какво е това, ще останете приятно изненадани когато разберете,че това е  терапия с вино. Тя постепенно набира  все по-голяма популярност,дори и у нас. Виното съдържа голямо количество антиоксиданти,минерали и микроелементи,който се използват за  разкрасяване на кожата чрез ексфолиращи прецедури и масажи с масло от семената. Ваните с вино пък спомагат за проникването на полезните вещества от виното в организма. Смята се че те са полезни са мъже и жени от всяка възраст и  предпазват от много заболявания,спомагат за изхвърлянето на шлаки  и токсини от организма,укрепват имунитета и забавят стареенето на кожата.Също така те действат отпускащо на нервната система и мускулите, укрепват кръвоносните съдове и така подобряват кръвообръщението и обмяната на веществата.Ваната с вино се прави като във водата се добавят 700милилитра червено вино.По желание се добавят и различни билки или пък мед. Могат да се приготвят дори в домашни условия. Затова на днешния ден ви съветваме да подарите на себе си и близките си хора една енотерапия.

Dosis sola facit venenum!

Коментари