Публикация

Немски лекари и учени с декларация в подкрепа на хомеопатията

Немски лекари и учени с декларация в подкрепа на хомеопатията

Дълъг списък утвърдени медицински асоциации, както и популярни лекари и учени в Германия подписаха декларация, в която критикуват настройването на общественото мнение против хомеопатията чрез подвеждащи научни информации. Изявлението им бе публикувано наскоро в немско списание за онкология. В декларацията те потвърждават своята подкрепа за хомеопатията въз основа на многобройни международни репрезентативни клинични изследвания, мета-анализи и др. И подчертават необходимостта да бъде разработена една базирана на доказателства интегративна медицина, тъй като това е важна предпоставка за пълноценно здравно осигуряване и за покриване на индивидуалните нужди на пациентите.

Мода ли е отричането на хомеопатията?

През последните години хомеопатичното лечение често е в прицела на медиите и е обект на научен дебат и обществени спорове. Научният дебат е важен, но става все по-ясно, че някои от аргументите против хомеопатията се основават на невярна информация. Такъв е примерът с т. нар. „Австралийски доклад”, представен от Австралийския национален съвет по здравеопазване и медицински изследвания (NHMRC). Той получи широко публично оповестяване, но в действителност срещу него се води съдебно разследване за нарушения на научната изследователска етика и конфликт на интереси.

 

Въз основа на този и други случаи на нарушения на научната етика немските лекари и учени критикуват "модата" да се отрича изначално ефективността на хомеопатията, въпреки наличието на многобройни доказателства в нейна подкрепа.

 

В Германия – родината на хомеопатията – 121 000 практикуващи лекари понастоящем интегрират в практиката си различни видове комплементарна медицина като натуропатия, хомеопатия, акупунктура и др. А около 70% от здравноосигурителните компании предлагат на немските пациенти възможността за хомеопатично лечение.

Медицината на бъдещето е интегративна

Какво означава това? Интегративната медицина взема под внимание цялостната личност на пациента и използва всички познати възможности за лечение и начин на живот с цел постигане на оптимално здраве. Използват се не само методите на конвенционалната медицина, но и редица комплементарни методи, включително хомеопатията. Според едно актуално репрезентативно социологическо проучване в

Германия всеки втори иска промяна на здравната система в посока към интегративна медицина.

Каква е ситуацията в другите европейски държави?

В Швейцария, например, хомеопатията се реимбурсира от основната здравна застраховка. Изучава се и като дисциплина в медицинските университети. Във Франция тече дебат в защита на реимбурсирането на хомеопатичните лекарства от националната здравна застраховка, като 74% от французите искат то да бъде запазено. 69% от тях вярват в ефективността на хомеопатията. Процентът на австрийците, използващи хомеопатия, се е увеличил от 50% през 2016 г. до 62% през 2017 г. Над 70% подкрепят хомеопатията и одобряват комбинирането на конвенционалната медицина и хомеопатичната терапия.

Цялата декларация на немските лекари и учени може да бъде прочетена тук .

 

 

 

 

 

 

Коментари