Публикация

Адв. Мария Петрова: Все повече лекари съдят пациенти заради обиди в интернет

Адв. Мария Петрова: Все повече лекари съдят пациенти заради обиди в интернет

Агресията към лекарите е сериозен проблем, който не датира от вчера и днес. Случаите, които виждаме почти всеки ден, показват, че това нещо се развива във времето. Към настоящия момент физическата агресия срещу медици, в зависимост от степента на увредите, които се получават вследствие на нападението, се третират като телесна повреда – лека, средна или тежка.

 

Това заяви адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова пред bTV.

През 2013 г. бяха направени изменения в Наказателния кодекс и лекарите бяха приравнени към съдии, прокурори, длъжностни лица, наказанията за нападения срещу тях значително се увеличиха. Факт е обаче, че от 2013 г. насам не наблюдаваме спад на нападенията срещу медици. Най-често извършителят на даденото престъпление е с чисто съдебно минало и бива освобождаван от наказателна отговорност, налага му се глоба от 1000 до 5000 лв., подчерта адв. Петрова.

Тя посочи, че

вербалното насилие е по-често срещано от физическото насилие спрямо лекари

и „тъй като разговорите между лекар и пациент доста често се водят в една по-интимна среда, когато няма свидетели, лекарите не могат да защитят правата си“.

 

От думите на адв. Петрова стана ясно, че се увеличават делата, заведени от лекари, заради обиди в социалните мрежи.

Лекарите недоволстват не от това, че някой коментира тяхната работа - всеки има право на мнение. Усещанията на пациентите обаче са крайно субективни и непрофесионални. Проблем е, когато има груби личностни нападки, които по някакъв начин уронват доброто име, престижа, честта и достойнството на този човек, подчерта адв. Мария Петрова.

Средната сума, която получават медиците като обезщетение за обидна квалификация и епитет, варира

от 2500 до 3000 лв.

 

Адв. Петрова е категорична, че агресията не е начин да накараш някой да си върши по-добре работата.

Коментари

Как се доказва авторството на този който обижда и уронва престижа на лекаря във интернет Какво се приема за безспорно доказателство за авторство в съда