Публикация

С полагане на академична клетва в Медицински университет – Плевен стартира учебната година за 250 новоприети чуждестранни студенти

С полагане на академична клетва в Медицински университет – Плевен стартира учебната година за 250 новоприети чуждестранни студенти

На 18 февруари 2019 г., понеделник, от 10.00 ч в зала „Магнум“ на Втора клинична база стартира академичната 2018/2019 година за новоприетите чуждестранни студенти на Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен). За втори път висшето училище ще изпълни ритуала по полагане на академична клетва от студентите-първокурсници. Клетвата има за цел да ги направи морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и към академичните традиции. Чуждестранните студенти тържествено ще повторят думите на клетвата, произнесена от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите. На старта на академичната година те ще бъдат приветствани от ректора на висшето училище проф. д-р Славчо Томов, от декана на Факултет „Медицина“ проф. д-р Аспарух Аспарухов, както и от българските и чуждестранните си колеги. Специално за тях отборите-победители от Япония и Италия на международното събитие Ден на народите 2018 ще изпълнят колоритни песни и танци.

Преди началото на учебната година, традиционно от Центъра за чуждестранни студенти бе организирана Програма за адаптация за новоприетите първокурсници. Тя включва информационни турове на университета, отворени врати в библиотеката, срещи с агенции за недвижими имоти, със служба „Миграция“ и запознаване с културно-историческото наследство на град Плевен – посещение на Панорама „Плевенска епопея 1877“, Регионален Исторически музей и Художествена галерия „Илия Бешков“. За втора поредна година бяха предвидени и часове за изучаване на български език от новите чуждестранни студенти.

МУ-Плевен запази тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ на английски език в град Плевен – 250 новоприети първокурсници от 28 държави, по-голямата част от които са европейски страни. За втора година най-висок е броят на студентите от Италия (120), следвани от гражданите на Великобритания (34), Индия (20), Швеция (7), Канада (6) и Япония (9).  За първи път във висшето училище има записани студенти от Република Кабо Верде.

МУ-Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по медицина за чуждестранни студенти изцяло на английски език. В англоезичен курс по Медицина в университета се обучават над 1000 чуждестранни студенти от 45 държави.  Към момента са дипломирани 15 випуска лекари-чуждестранни граждани, намерили успешна професионална реализация в цял свят – САЩ, Европа, Индия и Австралия.

Коментари