Публикация

Неудобни запарващи обувки могат да предизвикат гъбички по ноктите! Д-р Малена Герговска, дерматолог

Неудобни запарващи обувки могат да предизвикат гъбички по ноктите! Д-р Малена Герговска, дерматолог

     Около половината от всички промени по ноктите се дължат на микотична (гъбична) инфекция. Гъбичките причиняват промяна в цвета, задебеляване и деформиране на ноктите. Днес се смята, че от това заболяване страда 16% от населението в Европа, като процентът на инфектираните се увеличава с възрастта. При хора над 70 години вероятността да бъдат заразени е 50%.

Защо някои хора по-лесно хващат гъбички?

  Не всеки е предразположен към гъбична инфекция. Според проучванията с повишен риск са най-вече пациенти, страдащи от диабет и съдови нарушения на крайниците. За съжаление, спортистите също попадат в рисковата група.

Микротравмите, запарването на краката, прекомерното изпотяване, неудобните обувки и непрекъснатото мокрене (например при плувците) представляват отлична среда за проникване на гъбичната инфекция. При нарушен имунитет рисковете също са по-големи.

Смята се, че при някои хора има фамилно предразположение към зараза с гъбички, въпреки че все още това са само предположения, а не научно доказани факти.

 
Гъбичките засягат по-често ноктите на краката
   Причината е в по-бавния растеж на ноктите на краката, по-лошото им кръвоснабдяване и, разбира се, неудобните и запарващи обувки. Ноктите на ръцете също могат да бъдат инфектирани, особено при често мокрене на ръцете при професии като готвачи, чистачи, маникюристи, санитари и фризьори. Най-често при засягане на ноктите на краката причинители са гъбички от рода трихофитон, а дрождевите гъбички от рода кандида увреждат предимно ноктите на ръцете.

    За да се докаже микотична инфекция, често е достатъчен клиничният преглед от дерматолог. Ако лекарят сметне за необходимо, той взема материал от ноктите и го разглежда под микроскоп. Прецизно изследване е и посявката на специална среда, която след 10-14 дни посочва кой точно е причинителят.

    Лечението може да бъде локално или системно. То е насочено към унищожаване на инфекцията и възвръщане на нормалния вид на ноктите. Крайният успех зависи от много фактори: вида на гъбичките, броя на засегнатите нокти, дали са засегнати целите нокти или само една част от тях.

   Най-успешни са противогъбичните лекарства, които се приемат през устата. Съвременното вътрешно лечение се извършва с няколко вида препарати. Те се различават по химичен състав и се прилагат по различен начин.

При едната група се изисква непрекъснато, ежедневно приемане на таблетките, докато другите се прилагат само една седмица в месеца, като след това следва 3-седмична почивка. Лечението продължава 2 месеца за нокти на ръцете и 3 месеца за нокти на краката.

 
Лечението може да отнеме година
    Външното лечение се прилага само при засягане на по-малко от половината от нокътната плочка или при пациенти, които са противопоказани за вътрешно лечение. За прилагане само на външно лечение инфекцията трябва да е повърхностна и да не са засегнати всички нокти. Прилагат се предимно противогъбични средства под формата на лакове и разтвори. Схемите на приложение са различни, но при всички препарати се препоръчва лечение най-малко 3 месеца. При леко изразена инфекция само на един или два от ноктите може да се приложи терапия с противогъбични лакове и разтвори.           Външното лечение не е много успешно, защото е трудно за лекарството да проникне в твърдата нокьтна плочка. Отчетено е, че концентрацията на лекарството намалява 1000 пъти, докато проникне до най-долния слой на ноктите. Според статистическите данни, независимо от избраното лекарство, успех се постига само при 1/3 от пациентите. Много е важно да се знае, че след като завърши курсът на лечение, ноктите не стават веднага нормални. Те нарастват с 1,5-2 мм за месец и пълният процес на възстановяване може да отнеме и 1 година.

   Съвременното вътрешно лечение се извършва с няколко вида противогъбични препарати. Те се различават като химичен състав и се прилагат по различен начин. При едната група се изисква ежедневно приемане на таблетките в продължение на три месеца за нокти на краката и два месеца за нокти на ръцете. Другата група антимикотични медикаменти се прилагат само една седмица в месеца, като след това следва триседмична почивка и този режим на прилагане също е в продължение на два месеца за нокти на ръцете и съответно три месеца за нокти на краката. В процес на изпитване са и нови вътрешни лекарства, които по-ефективно проникват в ноктите – още в първите дни след започване на лечението.

    Лазерната терапия на гъбички на ноктите е сравнително нов метод. В големите лазерни центрове се комбинират различни лазери за по-голям успех от лечението. Лазерното лечение, както и системното и локалното лечение, продължават дълго и нито един от методите не дава пълна гаранция за излекуване.

Хирургичното отстраняване на повредените нокти не води до излекуване, като може да се комбинира химично размекване на ноктите с 40-50% урея с последващо хирургично отстраняване. Въпреки отстраняването на заразените нокти на пациентите е необходимо да се предпише и вътрешно лечение, иначе новите нокти пак могат да бъдат засегнати от същата гъбична инфекция.

 
Как да се предпазим от гъбички по ноктите?
     Много важни са профилактичните мерки. Пациентите трябва да избягват ходенето боси, особено в баните и около басейните. Не забравяйте внимателно да подсушите кожата между пръстите след баня! Гъбичките обичат топла и влажна среда и мокрите крака и неудобни обувки им създават подходящи условия. Обувките трябва да са комфортни и „дишащи”. Препоръчва се дезинфекция и честа смяна на обувките. Не бива да се носи само един чифт обувки продължително време. Чорапите трябва да са памучни и да се перат на 60 градуса. Преди и по време на лечението пациентите периодично трябва да обработват чорапите и обувките си със специални противогъбични средства. При изрязване на ноктите и маникюр не трябва да се ползват едни и същи инструменти за заразените и здравите нокти.

Добре е ноктите да са изрязани максимално, а при много дебели и деформирани нокти се прибягва до помощта на педикюрист. Ако има гъбички по ходилата, те също трябва да се лекуват, иначе инфекцията отново ще обхване и ноктите.

Хирургично лечение

     Хирургичното лечение на засегнатите от гъбички нокти е добре познато. Предписва се и вътрешно лечение, защото в противен случай новите нокти пак могат да бъдат засегнати от гъбична инфекция.

Как да си помогнем сами?

      Много е важно преди и по време на лечението пациентите периодично да обработват чорапите и обувките си с предназначени за тях антимикотични препарати. Препоръчва се и по време на лечението да се избягват рискови места за зараза като басейни и спа центрове. Обувките трябва да са комфортни, „дишащи“, а чорапите е добре да са памучни. Ходилата трябва да се подсушават след къпане. Добре е ноктите да са изрязани максимално, а при дебели и деформирани нокти се прибягва до педикюрист.

     Нека не забравяме, че около половината от нокътните дистрофии всъщност не са причинени от гъбички, а от плесени, бактерии или други дерматологични заболявания. Ето защо се препоръчва изследване на засегнатите нокти – под микроскоп, чрез посявка или хистологично.

 

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска, д.м.

+359887989082

www.drgergovska.com

Коментари