Публикация

Д-р Маргарита Пашова: Не се самолекувайте с антибиотици

Д-р Маргарита Пашова: Не се самолекувайте с антибиотици

Интервю с д-р Маргарита Пашова, общопрактикуващ лекар от Ловеч.

Д-р Пашова, кои са най-изявените симптоми на грипа и как можем да го различим от останалите сезонни вируси?

Най-изявените симптоми са внезапно начало с втрисане, болки в мускулите и ставите, висока температура, която трудно се поддава на сваляне и главоболие. Кашлица и хрема се появяват на малко по-късен етап от развитието на заболяването. Среща се също така сълзене от очите. С оглед на това, че има епидемиологична обстановка грипът е лесно разпознаваем спрямо останалите вируси.

Какъв е начинът на разпространение?

Заболяването е силно заразно и се разпространява по въздушно-капков път. Има кратък инкубационен период. Всички, които са болни, през първите 3-4 дни са заразни за околните.

Какви усложнения може да възникнат при неправилно или закъсняло лечение?

Бактериалните усложнения на горните и долните дихателни пътища са често срещани. Изразяват се в развитието на пневмония и синузит. Има ли по-редки усложнения, като енцефалити и менингити, а понякога е възможна и появата на перикардит.

Най-застрашени от появата на усложнения са малките деца и възрастните със сърдечносъдови и дихателни заболявания, а също така и болести, които увреждат имунитета.

Какво е препоръчителното лечение на грипа?

Когато се установи наличието на грипа, е важно да се започне терапия с противовирусни медикаменти. Препарат, който атакува директно грипния вирус от тип А, като не му позволява да се разпространява, е римантадин хидрохолридът. При лечението към противовирусния медикамент може да се добавят симптоматични, за сваляне на температурата или за общо укрепване.

 

Ако възникне бактериална инфекция, се прилагат антибиотици, но никога лечението не бива да започва с тях. Причината е, че те не повлияват на хода на заболяването и не атакуват вируса. Изключително важно е пациентите да не се самолекуват, защото усложненията на грипа възникват след неправилна употреба на антибиотици. Причината е, че може да се стигне до бактериална резистентност. Това затруднява по-нататъшното лечение.

 

Важно е болният да си остане у дома и да почива. Необходимо е да пие течности и да приема витамини.

Трябва ли температурата да се сваля бързо?

Не е добре да се сваля на всяка цена. Тя е защитна реакция на организма и помага за по-бързото преминаване на заболяването. Не бива да се бърза с даването на лекарства за намаляването й. Температурата може да се свали до около 38 градуса, след което тя преминава сама.

Какви профилактични мерки могат да вземат хората преди и по време на грипния сезон?

Римантадинът може да се използва и за профилактика, когато има епидемиологична обстановка или болен в семейството. Особено важно е той да се приема профилактично от хората от рисковите групи.

 

Извън грипния сезон хората с хронични заболявания може да вземат средства за повишаване на имунитета. По време на епидемията е препоръчително да се носят маски. Това обаче помага само ако тя се сменя на няколко часа. Когато се държи през целия ден, се губи смисълът, защото в нея може да се задържат и размножат вирусите.

 

Профилактика е също така честото измиване на ръцете и проветряването на помещенията.

Коментари