Публикация

Три нови случая на морбили в страната

Три нови случая на морбили в страната

Столичната регионална здравна инспекция съобщава за два случая на морбили.

Заболели са млада жена (на 19 г.) и двегодишното й дете от кв. Христо Ботев в София

И майката, и детето са хоспитализирани в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със заразени лица от района на Благоевград, информира Министерството на здравеопазването.

С морбили (дребна шарка) е и бебе

РЗИ-Софийска област съобщава за 9-месечно бебе, от с. Костенец, с клинична картина на морбили, което също е настанено в Инфекциозна болница - София. Детето е пребивавало на същия адрес в кв. Христо Ботев.

И тримата новорегистрирани не са имунизирани

В момента здравните власти издирват контактни лица за по-нататъшно проследяване.
Министерството на здравеопазването е информирано за общо

27 случая на хора с клинична картина на морбили

Ведомството припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното да бъдат обхванати с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

 

Съгласно Имунизационния календар на Република България

на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола

от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

 

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксини срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Коментари