Публикация

Имунизират срещу морбили децата в столичния квартал Христо Ботев

Имунизират срещу морбили децата в столичния квартал Христо Ботев

В софийския квартал Христо Ботев утре, 20 февруари, ще бъде разположен мобилен кабинет на Столичната регионална здравна инспекция за поставяне на ваксини срещу морбили.

Срещу дребна шарка ще бъдат ваксинирани всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст

без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.

 

Това информира Министерството на здравеопазването.

Мярката се налага заради регистрираните в квартала случаи на морбили

Днес в Столичната община беше проведена среща за координиране на действията на здравните и общински власти за ограничаване разпространението на заболяването в София. В нея участваха директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев, директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз, кметът на район Слатина Наталия Стоянова.

 

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на

мерки за ограничаване на разпространението на заболяването

и недопускане възникването на нови случаи. Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива деца незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

 

МЗ се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Инкубационният период на болестта е средно 9 до 21 дни

а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

Коментари

След дъжд качулка!