Публикация

Д-р Б. Пенков: Нечовешко е да посегнеш на някой, който е дошъл да те спаси

Д-р Б. Пенков: Нечовешко е да посегнеш на някой, който е дошъл да те спаси

Според статистиката почти не минава ден без проява на агресия спрямо медицинско лице. Нечовешко е да посегнеш на някой, който е дошъл да те спаси, да ти помогне и да облекчи страданието ти.

 

Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на пресконференцията по повод рестарта на националната кампания на Българския лекарски съюз срещу насилието над медици – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“, партньор на която е и Министерството на здравеопазването.

Тази година инициативата преминава под мотото „Добрата дума лекува“

БЛС с кампания срещу насилието над медици

 

Една от мерките, които МЗ предприе, е подписването на споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата на Република България и Министерството на здравеопазването, с което да се създаде алгоритъм за предприемане на незабавни действия за привличане под отговорност на лица, проявили агресия спрямо медици, изтъкна заместник-министърът.

 

Той допълни, че са проведени срещи в 28-те области с всички районни прокуратури и регионални здравни инспекции относно

създаване на организация за бърза реакция при престъпления срещу медици

В рамките на събитието председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров представи данни, според които за тежки посегателства срещу медици за периода 2011 - 2013 г. са повдигнати 10 обвинения, като две от тях са завършили с ефективна присъда.
За периода 2014 - 2016 г. са повдигнати 11 обвинения, от които едно е завършило с ефективна присъда.

Новообразуваните производства за проявена агресия спрямо медицински лица за 2017 г. са 37, а за 2018 г. – 26

като две от тях са завършили с ефективна присъда.

 

По данни на Министерството на здравеопазването от началото на тази година са регистрирани 114 случая на вербална и 8 на физическа агресия в центровете за спешна медицинска помощ, а в лечебните заведения - близо 227 случая на вербална и 34 на физическа агресия.

 

Пред журналисти зам.-министър Пенков припомни, че за ограничаване и справяне с агресията спрямо медицински лица от центровете за спешна медицинска помощ линейките са снабдени с мобилни паник бутони, които могат да бъдат пренасяни от екипите. Освен това се провеждат редовни инструктажи и обучения как медиците да работят и реагират в условия на агресия.

 

Като последващи действия д-р Бойко Пенков посочи, че

МЗ ще монтира охранителни камери в центровете и филиалите за спешна медицинска помощ

Така при евентуална проява на агресия разследващите ще могат да използват видео записите за по-бързо установяване на нападателите.

 

Това ще се стане веднага след като здравното ведомство направи анализ на нуждите на всеки ЦСМП и ФСМП относно необходимия брой камери и подходящите места, на които да бъдат монтирани.

 

Участие в пресконференцията взеха още зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски, изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“ доц. Костадин Ангелов, доц. Иглика Михайлова - доказан специалист (отличена с награда от БЛС за принос за развитието и прилагането на иновативна медицина), актьорът Владимир Карамазов и спешни медици от страната.

Коментари