Публикация

С добра дума срещу агресията. БЛС рестартира националната кампания срещу насилието над медици

С добра дума срещу агресията. БЛС рестартира националната кампания срещу насилието над медици

 

   Българският лекарски съюз рестартира Националната си кампанията срещу насилието над медици под мотото "Добрата дума лекува". Тази година съсловната организация и УМБАЛ “ Александровска” решиха да дадат път на Доброто. Затова и мотото на кампанията е „Добрата дума лекува“.  Стартът беше даден в аулата на УМБАЛ „Александровска“, а лице на кампанията  е актьорът Владимир Карамазов.  

           Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров цитира данни на  Прокуратурата за 2017 г. и 2018 г., според които  новообразуваните производства за агресивни прояви спрямо медици са съответно 37 и 26. С ефективна присъда са завършили само 2 от 2018 г. „Само от началото на тази година са регистрирани 114 случая на вербална агресия и 8 на физическа в Центровете за спешна помощ в страната и близо 227 случая на вербална и 34 на физическа агресия в лечебните заведения“,  заяви д-р Маджаров. 

           „Не е минало ден без някаква агресия спрямо наши колеги. Не може, нечовешко е да посегнеш на човек, който е дошъл да те спаси, да ти даде помощ да ти облекчи състоянието. Това не се търпи.“, категоричен беше зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

           Актьорът Владимир Карамазов, който е лице на кампанията и я подкрепя безрезервно, каза, че изпитва гняв, наблюдавайки случаите   на агресия. „Абсурдно е хора, които отиват да търсят пом ощ в същото време да раздават юмруци. Аз наистина не виждам друг начин, освен с някакво добро да се тръгне срещу това. Да се шуми около доброто и по няка къв начин така да се преборим с агресията.“, призова актьорът. Карамазов разказа и интересни случки с доц. Ангелов и д-р Здравков, лекари на които разчита и с които са вече приятели.

          „На мен ми се е случвало няколко пъти да се сблъсквам с гнева на хората . Единият път беше на дежурство в шокова зала. Тогава ми беше опрян пистолет в главата и ми беше казано, че ако не излекувам пациента не е ясно дали ще оживея. Тогава за първи път си зададох въпроса защо нашата дейност поражда такива действия.“, разказа изпълнителният директор на УМБАЛ „Александровска“. 

           Зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски беше категоричен, че агресията е навсякъде около нас и че тя може да бъде преборена със съвместни усилия. Той подчерта и ролята на семейството в борбата с нея и добави: „Това е посоката. Добрата дума е част от разрешаването на този проблем.      Кампанията“Добрата дума лекува“ е повод много хора да се замислят за същността и естеството на медицинската професия.“, завърши проф. Габровски.

Кампанията на БЛС „Добрата дума лекува“ продължава с конкурс за снимки, придружени с текст, които да „говорят" за доброто, което ежедневно лекарите правят за пациентите. Призоваваме всички, които искат да кажат своето „Благодаря“ да изпратят материали (снимка и текст) на имейла на БЛС: Pr@blsbg.com или на фейсбук страницата на съсловната организация. Материалите ще бъдат публикувани  на интернет страницата на БЛС (blsbg.com), фейсбук страницата  и във вестник Quo Vadis.  А жури в състав - ръководството на БЛС и фотограф, ще определят най-въздействащите фотографии, с които ще бъдат направени  изложби в различни градове у нас. 

       "Добрата дума лекува" се осъществява  в партньорство с УМБАЛ „Александровска“ в лицето на изпълнителния директор - доц. Костадин Ангелов и с подкрепата на  Министерство на здравеопазването, омбудсмана на Р. България Мая Манолова, БЧК, БАПЗГ , доц. Иглика Михайлова - носител на Лекар годината за 2018 г, общественици и други.

Коментари