Публикация

В България вече има работеща система за рехабилитацията във виртуална реалност

В България вече има работеща система за рехабилитацията във виртуална реалност

Заболяванията на централната нервна система са една от основните причини за двигателни и когнитивни нарушения при хората. Повече от 220 милиона души в Европа страдат от поне едно неврологично заболяване, а се очаква техния брой да расте за в бъдеще. Тези данни са предизвикателство за рехабилитацията и това изисква въвеждане на иновативни методи за по-бързо възстановяване на пациентите. Виртуалната реалност (ВР) вече се прилага в медицината, под формата на високо технологични системи, позволяващи различни интервенции. Рехабилитацията във виртуална реалност е факт, като освен системи, които се използват в болнични условия, вече са разработени и такива, които могат да се прилагат и в домашни условия, позволявайки един много по-интересен и ефективен процес на възстановяване на пациента.

 

Този нов тип рехабилитация във виртуална реалност, се състои от разнообразие от тренировки, в които пациентите имат възможност да контролират тялото си във виртуална реалност чрез 2D и 3D изображения. Те могат да изпълняват различни задачи с определена цел – взаимодействие с предмети, които трябва да се избягват, хващат, удрят или проследяват, като така с времето този, които се упражнява подобрява когнитивните и двигателните си функции. Тази технологии водят до по-ефективен терапевтичен процес и до по-успешна употреба на засегнатите крайници, което става неусетно в процеса на терапията, тъй като пациентът попада в една различна, интересна и непрекъснато стимулираща го среда. Този тип рехабилитация събужда интереса на пациента и носи много положителни аспекти, като по-силна мотивация и желание за участие в рехабилитационния процес и съответно по-бързи резултати на възстановяване. Този тип рехабилитация може да се използва както за интензивно възстановяване след претърпяна мозъчна трябва, така и в ежедневието, за забавяне на процесите на стареене на ума и поддържане на оптимална двигателна активност.

 

С рехабилитацията във виртуална реалност разстоянието между пациента и рехабилитатора вече не е проблем. Съществуват приложения за Телерехабилитация, които предлагат удобството на това пациента да изпълнява специализирани упражнения в дома си, докато неговите резултатите биват проследявани от специалист, който се намира на стотици или дори хиляди километри.

 

Рехабилитация във виртуална реалност може да се прилага при редица неврологични заболявания, като широк обзор от изследвания има за приложението й най-вече при невродегенеративни заболявания като – множествената склероза, при заболявания нуждаещи се от бързо възстановяване – инсулти, при деца с детска церебрална парализа. Рехабилитацията във виртуална реалност може да се прилага при неврологична рехабилитация, невропсихологическа рехабилитация, в стандартната физиотерапия, в гериатрията, в пост-травматична рехабилитация, в ортопедията, в подкрепа за деца с увреждания и в здравната профилактика.

 

Основните ползи от прилагането на рехабилитация във виртуалната реалност, са подобряване на:

·         когнитивните и двигателните си функции

·         зрително-моторната координация

·         мускулната сила, издръжливостта и сръчността на движенията на горните

·         крайници и гръбначния стълб

·         скоростта на реагиране

·         координацията и баланса

·         вниманието и паметта

·         фината моторика

·         пространствената ориентация

 

При прилагането на този вид „рехабилитация във виртуална реалност“ пациента незабавно получава обратна връзка, за това как се справя и дали прави упражненията правилно.След края на тренировъчната сесия обикновено може да се види обобщения резултат за постигнатия по време на възстановяването напредък. Това допълнително мотивира пациента и рехабилитатора да участват активно в процеса на възстановяване на изгубените функции.

 

Рехабилитацията във виртуална реалност дава възможност да се използват и процедури на огледална терапия по един безпрецедентен начин. Огледалната терапия е един от най-ефективните методи за възстановяване на пациенти с хемипарези. При огледалната терапия във виртуална реалност:

·         традиционното огледало е заменено с камера и екран. При ползването на модула от пациенти с хемиплегия, пациентите се наблюдават на екрана докато извършват напълно симетрични движения с двете си ръце.

·         огледална терапия във виртуална реалност дава на пациентите свобода на движение, която е недостижима при традиционния подход, както и много реална представа за изображенията, възприемани от екрана. По този начин се стимулират мотоневроните в по-слабата хемисфера на мозъка.

 

Традиционните рехабилитационни методи в повечето случаи са повтарящи се и отегчават пациента, което намалява ангажираността и участието му във възстановителния процес, а това намалява и ефективността на лечението. Една от основните идеи на рехабилитацията във виртуалната реалност е да осигури стимулираща за пациента среда с цел увеличаване ангажираността му в лечебния процес.

 

Системите за рехабилитация във виртуална реалност подобряват качеството на живот на пациентите и им осигурява една съвременна и ефективна грижа. Те са безценно допълнение към двигателната рехабилитация на пациенти с неврологични заболявания, мозъчни травми и хора нуждаещи се от когнитивна и/ или двигателна рехабилитация. 
Рехабилитацията във виртуална реалност значително подобрява здравното обслужване на пациентите, които се нуждаят от рехабилитация. Едно от най-големите предимства е, че те могат да използват и домашни версии на системите за рехабилитация във виртуална реалност, като така пестят време, усилия и средства и се възстановяват значително по-бързо или поддържат оптималното си състояние на умствена и физическа активност.

 

В България вече се прилага подобна система в болница МБАЛНП „Свети Наум“, която е достъпна на български език за пациентите и професионалистите. Можете да се убедите сами колко полезна може да бъде рехабилитацията във виртуална реалност като посетите www.neuroforma.bg

 

Автор: Весела Енева, 

Коментари