Публикация

Кабинети за ваксинации срещу морбили отварят в столицата

Кабинети за ваксинации срещу морбили отварят в столицата

40 са контактните лица за морбили в квартал Христо Ботев в София, съобщи д-р Ирина Гайтаневска от Столичната регионалната здравна инспекция, цитирана от БНР. Мобилен екип, разположен в двора на 94 СУ „Димитър Страшимиров” в квартала, вече започна да имунизира безплатно хората, които са имали близък контакт с последните три случая на заразени с морбили.  До 17:00 часа днес, 20 февруари, кабинетът ще ваксинира и деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар.

Безплатни ваксинации срещу морбили

В четирите общински многопрофилни болници в столицата също ще заработят кабинети за безплатни ваксинации - Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта МБАЛ и Пета МБАЛ. Те ще бъдат отворени от 21 февруари.

Как протича морбили?

Припомняме, че морбили е силно заразно заболяване, като инкубационният период на болестта е средно 9 до 21 дни. Заразяването се осъществява по въздушно-капков път, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

 

Към 20 февруари случаите на морбили в страната са 32.

Коментари