Публикация

Съветите на проф. Кантарджиев за предпазване от морбили

Съветите на проф. Кантарджиев за предпазване от морбили

Морбили, позната и като дребна шарка, е особено опасна за най-малките и за хората, които не са имунизирани по една или друга причина. При случаи на морбили контактитена  бебетата до една годинка с други деца или възрастни трябва да бъдат силно ограничени, особено ако бебето живее в район, в който вече има регистрирани болни.

 

Според имунизационния календар на РБългария всички деца трябва да бъдат ваксинирани с две ваксини – едната се поставя на 13-месечна възраст, а другата - на 12 години.  След две поставени имунизации човек е защитен повече от 95%, обяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

 

Когато човек има само една имунизация, вероятността да заболее намалява 5 пъти. Тогава защитата е около 80-85%. Рискът да има усложнения се свежда до минимум

обяснява проф. Кантарджиев като допълва, че не е необходимо по-възрастните хора на 30 и повече години, които имат само една ваксина, да си поставят втора. Ако се заразят, те по-леко ще прекарат заболяването, защото все пак са имунизирани. В случай, че не са сигурни дали са ваксинирани или имат притеснения, могат да си направят необходимите изследвания, които ще покажат дали организмът им има антитела срещу заболяването.

Проф. Кантарджиев уточни, че не е възможно здрав човек да пренесе морбили от болен на здрав. „За да заразиш някого, трябва да си болен“, поясни той.  

Помещенията трябва да се проветряват много добре,

тъй като вирусът не обича чистия въздух. Децата до 1-годишна възраст е добре да имат ограничени контакти с други деца, особено по-големи, както и с роднини. До поставянето на ваксината срещу морбили-паротит-рубеола те са най-уязвими, предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Той препоръча хората, които нямат поставена ваксина да се ваксинират, особено ако им предстои пътуване в региони, засегнати от морбили.

Коментари


ВИРУСИТЕ СА ВЪТРЕШНОКЛЕТЪЧНИ ПАРАЗИТИ, които могат да живеят и се размножават само в живи клетки на други организми заради скрития клетъчен глад. Здрава, чиста от токсини клетка, не може да бъде разрушена от вируси. В ТЕЧЕНИЕ на 17 минути почти всичката кръв, която циркулира в нашия организъм, минава през щитовидната жлеза. В тази жлеза се намира най-добрият АНТИСЕПТИК - ЙОДЪТ, който, ако се приема ежедневно съгласно препоръките на СЗО, убива всички устойчиви и неустойчиви микроби. Ежедневно постъпващият С ХРАНАТА И ВОДАТА БЕЗОПАСЕН ЙОД, освен че поддържа пълноценната дейност на щитовидната жлеза, нормализира обмяната на веществата и помага в снабдяването на клетките с кислород, той интензивно чисти кръвта от вирусна, бактериална, паразитна и гъбична инфекции, от хранително, алкохолно и наркотично отравяне, от вредните примеси на околната среда, напълно неутрализира радиацията, сваля напрежението и стреса.