Публикация

Д-р Ст. Кацаров: Свиквайте с лошите новини в здравеопазването

Държавната политика ликвидира пазара на медицински услуги, като плаща едни и същи средства на работещи и неработещи здравни звена и това влошава качеството на здравеопазването като цяло.


Това заяви по време на дискусия в Пловдив д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Против въвеждането на делегирани бюджети в болниците се обяви и Теодора Захариева от името на пациентските организации.
Двамата участваха в семинар за правата в здравеопазването.

Според д-р Кацаров нивото на здравното обслужване на населението ще продължава да пада и България ще затвърди лидерската си позиция в ЕС по смъртни случаи на хора с лечими болести.

„Свиквайте с новините – тук е починало бебе, там – родилка, защото причината е във всеобщата демотивация на лекарите и медицинския персонал, в следствие на погрешната здравна политика, която се води години наред”, посочи д-р Кацаров, който е бивш зам.-министър на здравеопазването.

„Когато заговорим за правата в здравеопазването, веднага се сещаме за един от основните проблеми и за пациенти, и за лекари - хроничния недостиг на направления за преглед при специалист. Така болните не могат да се възползват от правото си на здравна помощ, а лекарите биват глобявани от касата, след като надхвърлят лимитите си от направления”, каза още той.

Д-р Стойчо Кацаров се обяви за ново регламентиране на правото на хората да бъдат преглеждани от специалисти при нужда. Той е категоричен, че ограничаването на направленията с 30 на сто всъщност носи допълнителни разходи за здравната система, вместо търсените икономии.


Коментари