Публикация

За колко време и как се лекува остър отит на средното ухо

За колко време и как се лекува остър отит на средното ухо

Острият отит е възпаление  на средното ухо, който продължава до 3 седмици. По-често страдат децата, но и възрастните може да се окажат с това заболяване, казва д-р Марияна Мандажиева, специалист по УНГ и алергология.

 

В зависимост от тежестта може да бъде негноен – катарален, и гноен – супуративен. В зависимост от причинителите може да бъде вирусен, бактериален, травматичен. Също така има и отделни форми:

  • Остър серозен отит – при него в кухината на средното ухо се събира невъзпалителна течност;
  • Катархус  туботимпаникус –  начална форма на остър катарален отит;
  • Мукозис отитис – това е особена форма, която се причинява от Pneumococcus mucosus, която води до тежки поражения в средното ухо и разрушаване на костта;
  • Остър грипозен булозен отит – тук става дума за особена форма на вирусни отити, при които върху тъпанчевата мембрана се образуват мехурчета, изпълнение с кръвенисто съдържание.

Три фази на възпалението в ухото

Пътищата за проникване на инфекцията към ухото са три – през евстахиевата тръба, по съседство от съседни органи – например мозък, по кръвоносните съдове и директно при травми. Първата фаза на острото възпаление трае от 1 до 3 дни и е негнойна. Болните се оплакват от остра болка, която е особено силна през нощта. Може да има и повишение на температурата, но невинаги.

 

Втората фаза трае от 3 до 8 дни и е гнойна. Свързва се с увеличаване на обема на тъпанчевата кухина от наличния гноен ексудат.  В следващите 4-5 дни температурата остава висока до 40 градуса, болките се засилват или слабо се повлияват от обезболяващи лекарства и общото състояние на детето се влошава. Може да настъпи спонтанна перфорация на тъпанчето.

 

Третата фаза може да трае от 2 до 4 седмици и това е фазата на възстановяване.

При наличието на остра болка е необходимо още преди да се постави точна диагноза да се намали интензитета й с помощта на болкоуспокояващи.

Кога се предписва антибиотик при отит

Препоръките за лечение се отнасят за деца от два месеца до 12 години, без признаци за системно заболяване. По отношение на антимикрибното лечение съществуват два подхода -  с изчакване до 48-72 часа или с незабавно започване на антимикробно лечение.

 

Подходът с изчакване има за цел да намали неоправдано високото изписване на антибиотици, както и нарастващата резистентност на микроорганизмите. Основание за това дава фактът, че при около 61% от случаите в детска възраст симптомите намаляват в рамките на 24 часа, а при 75% отзвучават напълно в рамките на 7 дни без антибиотично лечение. Решението, кой от двата метода да се приложи, се взема въз основа на възрастта на детето, сигурността на диагнозата и тежестта на протичане.

 

Съдействието на родителите на детето също  е един от основните фактори за избор на метод на лечение. При взето решение за започване на лечение с антибиотик се назначава терапия, като се преценява кой е най-вероятният причинител.

Микробиологичното изследване на течност от средното ухо, взета чрез парацентеза,  е прието за златен стандарт при определяне на причинители на остро възпаление в средното ухо.

Кои са най-честите причинители на остър среден отит

Около 20% от случаите на остър среден отит се причиняват от вируси. На първо място най-често се изолира Респираторен Синцитиален вирус (RSI), следван от параинфлуенца, риновирус, инфлуенца, ентеро- и аденовируси. В около 65% от случаите инфекцията е смесена. Като в около 80% от бактериалните инфекции се изолират  стрептококус пневмоние и хемофилус инфлуенце. Хемофилус инфлуенце е основният причинител на трудно поддаващите се на лечение остри отити. Най-висока степен на самоизлекуване без прилагане на антибиотична лечение е установена при Мораксела катаралис – при около 75% от пациентите.

 

Тревожен  е проблемът с увеличение на антибиотичната резистентност на различните бактерии. В България данните показват, че резистентните на амоксицилин и /или ампицилин хемофилус инфлуенце и мораксела катаралис са съответно 28% и 66% при амбулаторни пациенти, а при хоспитализирани скачат дори на 44% и 80%.

При започване на антибиотична терапия препоръките са за високи дози на широкоспектърни антибиотици от групата на пеницилините и цефалоспорините, които да се прилагат 10 дни.

 

Конкретното лечение се взима от лекуващият лекар след комплексна преценка на:

  • тежестта на протичане на заболяването;
  • най-вероятния причинител;
  • наличие на рискови фактори;
  • честота на боледуване на пациента;
  • придружаващи заболявания;
  • антимикробно лечение за последния един месец;
  • рецидивиращи отити;
  • двустранен отит;
  • възраст на пациента.

Коментари