Публикация

МУ-София удостои с „Доктор хонорис кауза“ Йорданка Фандъкова

МУ-София удостои с „Доктор хонорис кауза“ Йорданка Фандъкова

Медицинският университет в София удостои с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ кмета на столицата Йорданка Фандъкова, съобщиха от общината.

Почетното звание се връчва за работата на кмета на София Йорданка Фандъкова по изпълнението на обществено значими каузи в сферата на здравеопазването, приоритетите в общинското здравеопазване и за развитието на зелената система на града

- заяви ректорът на Медицинския университет проф. д-р Виктор Златков.

 

„Убедена съм, че научните постижения на академичната общност, на най-добрите лекари и преподаватели, са онази част от потенциала на нашия град, която е безценна, а

традициите на Медицинския университет в здравеопазването и образованието са важни

както за София, така и за цяла България” – каза Йорданка Фандъкова пред учени, лекари, преподаватели от университета.

 

Кметът на София благодари на своя екип в ресор „Здравеопазване“: на зам.-кмета Дончо Барбалов, д-р Моника Чеус – директор на дирекцията, както и на председателя на Комисията по здравеопазване д-р Веселин Милев и директорите на общинските болници.

Медицинският университет остана важна част в националните политики в сферата на висшето образование. Столичната община работи в сътрудничество с висшите училища и високо ценя това партньорството с науката и висшето образование, което заложих като принцип на своята работа, отбеляза също кметът Фандъкова. 

Общински болници работят заедно с Медицинския университет

и специално с Факултета по обществено здраве за провеждане на практическо обучение и преддипломен стаж на студенти.

 

„Здравеопазването е един от най-важните сектори в града. В София се намират най-добрите и авторитетни болници, но за мен поддържането на качествено общинско здравеопазване е важно“, каза още столичният кмет.

 

"Доктор хонорис кауза“ за Йорданка Фандъкова

 

В думите си пред аудиторията Йорданка Фандъкова посочи още, че

всяка година Столичната община инвестира в ремонти и оборудване в общинските болници

и в развитието на общинското здравеопазване.

 

Ежегодно чрез общинския бюджет се отделят между 9 – 10 млн. лв. за дофинансиране на здравни услуги в общинските болници, които не се покриват от НЗОК.

През последните години с цел превенцията и профилактиката заедно с общински и държавни болници Столичната община организира пет скринигови програми – за изследване на рак на млечната жлеза, на щитовидната жлеза, на белия дроб и на простатата, а от тази година и изследване за миома. Благодаря на всички лекари и специалисти, които се включиха и оказват помощ в провеждане на тези програми – каза кметът Фандъкова.

Столичната община провежда и програма за финансово подпомагане на семейства, които се нуждаят от инвитро

с донорски яйцеклетки. Досега благодарение на нея са родени 9 бебета - 5 момчета и 4 момичета.

снимки: Гео Калев, Столична община

Коментари

Паметник-кога? Пред министерство на здравеопазването може да й издигнете един. А може и пред някоя от болниците.....дето няма дежурен лекар да те приеме,ако не дай,Боже ти се наложи! За сърце идва да те прегледа дежурен гастроентеролог! Един тиквен медал й сложете! (Може да не е с лика на Бойко Борисов)!