Публикация

Хормоните може да са причина за наднормено тегло

Хормоните може да са причина за наднормено тегло

Доц. Теодора Дърленска е председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Има две специалности – по фармакология и по хранене и диететика. За Кредоуеб тя коментира защо на пълните хора понякога им е трудно да отслабнат и какви правила за хранене трябва да спазват онези, които искат да свалят килограми. 

 

Доц. Дърленска, защо някои хора пълнеят, дори да не ядат толкова много или вредни храни?

 

През последните години се промени схващането за това, защо един човек пълнее. Разбира се, винаги са налице и причини като нездравословно хранене и заседнал начин на живот. Науката много работи в тази област - установява се, че хората с наднормено тегло имат различно възприятие за храна и за ситост. Хормоните при тях са в дисбаланс. При един човек с нормално тегло сутрин на гладно хормоните, които увеличават апетита (грелин) се отделят, подават сигнал към мозъка. След това човекът закусва и хормоните, които потискат апетита (лептин), се отделят.

 

Балансът между двата хормона е като един танц. При хората с наднормено тегло обаче е установено, че лептинът - хормон на ситостта, е в много по-големи концентрации. Проблемът е, че те са лептин-резистентни. Лептинът не осъществява действието си.

Друг проблем при тях е възприятието на храната. В хипоталамуса например освен сигналите за глад и ситост се реализират и възприятията за храна.

 

Хората с наднормено тегло имат повече желание за сладки и мазни храни, които са толкова вредни. На тежките случаи може да се помогне с бариатрична хирургия - тя променя точно влечението към тези храни. След такава хирургия още на първия месец пациентите съобщават, че нямат желание за сладко и висококалорични храни. Това е ключово за по-нататъшното им възстановяване.

 

Изглежда сякаш на хората с наднормено тегло им е трудно да отслабнат само със силата на волята си. Така ли е?

 

Затлъстяването е хронично заболяване, а разбиранията за него се промениха доста през последните години. Има 200 гени, за които е установено, че оказват влияние върху теглото и желанието за храна. От една страна ние сме заобиколени с много изкушения, висококалорична храна.

 

Отдавна обаче не се смята, че това е единствената причина. Науката вече знае, че при затлъстелите има дисбаланс на хормоните, които регулират апетита и силно влечение към висококалорични, мазни и сладки храни. Затова Световната федерация по затлъстяване апелира да се представят повече снимки на хора със затлъстяване, които не консумират задължително лоши храни, нито пък имат заседнал начин на живот. Част от тези хора наистина полагат усилия да променят нещата.

 

Какво препоръчвате на хората, които са с наднормено тегло, но още не са затлъстели?

 

Световните препоръки за лечение на наднорменото тегло и затлъстяването обединяват  подходящия за съответния индивид диетичен режим и увеличена физическата активност. Когато повишеното тегло е съпътствано от усложнение (като захарен диабет тип 2,  повишено кръвно налягане, дислипидемия и други), се включва и медикамент за намаляване на теглото.

Метформинът е лекарствено средство, който често се дава при диабет тип 2, тъй като той подобрява инсулиновата чувствителност. Има и други, по-нови медикаменти. Един от тях съдържа лираглутид, който е GLP1 агонист. Това е хормон, който се секретира в тънките черва. 

 

Има написани много неща за храненето при предиабет, инсулинова резистентност. Хората са объркани от противоречиви информации. Какво да ядат все пак, за да нормализират теглото си?

 

Диетотерапията е индивидуална, но има някои универсални правила. Първо - да има регулярност и постоянство с трите основни хранения (закуска, обяд и вечеря). Много хора не се хранят по цял ден и вечер си набавят необходимите калории. Това е често срещана грешка. Поглъща се много повече храна наведнъж.

Другата основна препоръка е всеки ден да се консумират 400-500 г пресни сезонни плодове и зеленчуци. 

 

Месото и мазнините в него опасни ли са?

 

Избирайте нетлъсти меса. Постното месо съдържа малко мастни киселини, които провокират атеросклерозата. Затова пък в него се съдържа пълноценен белтък, необходим за мускулите, ставите, клетките, за имунитета. Сега е модерно да се пият добавки, но балансираното хранене е по-важно.

 

Има ли смисъл да се премине към вегетарианска диета, за да се отслабне?

 

В момента храненето е насочено повече към растителни, а не към месни продукти, главно от екологична гледна точка. Говори се за устойчиво хранене. То обаче е свързано и със затлъстяването, не само с екологията.

В менюто на хората с висока кръвна захар и инсулинова резистентност трябва да има зърнени храни - повечето са с нисък гликемичен индекс. Всичко е до количество. 

 

Колко да ядем като количество, за да сме здрави?

 

Да, въпросът с количеството е ключов. Диетолозите вече обясняват колко и какво да ядем с чинията. Половината от нея трябва да е пълна със зеленчуци, плодове. Една четвърт е белтък - месо,  риба, яйца, сиренеи др. Другата една четвърт е въглехидрат  - хляб, кафяв ориз, зърнени култури, варива-боб, леща, грах, нахут, соя.

Друго важно нещо е, че храната трябва да се дъвче. На пациентите след бариатрична хирургия казваме да дъвчат по 15 пъти всяка хапка. Може да е изнервящо, но така се засищаме с по-малко.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари