Публикация

Видове пози за кърмене- снимка и ръководство

Видове пози за кърмене- снимка и ръководство

Раждането е един от най-важните моменти в живота на жената. Не по-малко важно е какви грижи ще се полагат за новороденото и кога ще започнат те. В този материал ще се спра на кърменето- основна физиологична функция на женските гърди.

 

Според много специалисти и изследвания в медицински журнали първият контакт майка-бебе е изключителен и той трябва да се осъществи непосредствено след раждането, като най-добре е това да стане още в първия час. Хубаво е майката да усети детето си кожа до кожа и ако е в състояние да го накърми. Специално внимание обръщам на цялостния процес, който би трябвало да стане практика във всяка българска болница.

 

Както споменах част от процеса на изграждане на връзката майка- дете е кърменето. Редица съвременни изследвания посочват, че колкото по-рано жената започне да кърми детето си, толкова по-добре. Първият контакт и съответно първото кърмене бележат възприятията на новороденото спрямо външния свят. Малка част от ползите от този контакт са, че така се осигурява по-добра физиологична стабилност на новороденото и защита от инфекции, изгражда се силна връзка между майката и бебето, улеснява се началото на кърменето и др.

 

В България това не се случва много често, дори при секцио, например, бебето се дава на майката известно време след раждане, а понякога ден-два след това. Всъщност, тази ранна връзка стимулира отделянето на пролактин от мозъка и ако я няма това може да доведе до липса на кърма и затруднено кърмене. Друг проблем е, че при придружаващи заболявания на бременната като хепати, болести на щитовидната жлеза и др., някои лекари казват на жените, че не е добре да кърмят, но в същото време няма единно становище дали това е така или не е.

 

Има много доказателства, че кърмата е най-добрата храна за бебето и ако то няма специфични проблеми не е нужно да се прибягва да адаптирано мляко.

 

Ползи от кърменето:

  • кърмата е най-добрата храна за новороденото- оптимална комбинация от въглехидрати, белтъчини, мазнини, витамини и минерали
  • по-бърза еволюция на всички органи, участвали в раждането- матката се свива по-бързо, кръвотечението е по-малко
  • намалява риска от развитие на рак на гърдата и рак на матката и яйчниците
  • помага за по-бързо възстановяване на теглото
  • намалява нивата на стрес и риска от поява на следродилна депресия и др.

След като установихме, че кърменето е полезно както за майката, така и за бебето, стигаме до частта как трябва да се осъществи то. Тук идва ролята на медицинския персонал, който трябва да обучи майката и да й покаже всички специфики, така че тя да се чувства сигурна в това, което прави. Както споменах първото кърмене е много важно и обикновено тогава изтича коластра, която е много хранителна и едва след това самото сучене стимулира отделянето на мляко. Има различни пози за кърмене, а водещето е майката да се чувства удобно. Така всяка жена може да избере най-подходящата поза за нея.

 

Друго важно нещо е, че т.нар. режим на хранене на детето с времето отшумя и сега обясняваме на майките, че бебето само ще си покаже кога е гладно и кога не. Продължителността на кърмене също е дискусионен въпрос и според различните автори тя варира от няколко месеца до години. По принцип, момичета могат да се кърмят до две годишна възраст, а момчетата- до 3 години. Това правило е гъвкаво и пак зависи от жената и бебето.

 

Неприятните усещания по време на кърмене като разраняване на зърното могат да се намалят с природни средства като шипково масло и др., а когато зърното не е добре оформено и детето изпитва трудност да го засмуче, има възможност да се използват специални протектори. Като цяло кърменето е един от най-прекрасните актове на сближаване между майката и бебето и каквито и трудности да има, всички те са преодолими с постоянство и правилни действия.

 

Коментари