Публикация

Доц. Генов: Необходим е масов скрининг за хепатит С

Доц. Генов: Необходим е масов скрининг за хепатит С

При постъпването си за лечение в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ всеки пациент има възможност да се подложи на безплатен тест за хепатит С. Това обяви пред CredoWeb доц. Йордан Генов, завеждащ Трето отделение по хепатология в Клиниката по гастроентерология на лечебното заведение. Той каза, че тези изследвания ще се правят и за в бъдеще. Целта е

 

да се покаже на обществеността колко е важно да има ранно откриване на заболяването

 

Според доц. Генов държавата трябва е тази, която да се ангажира с провеждането на масов скрининг за вируса.

 

„Нашата задача като лекари е да информираме хората от МЗ, които биха има възможност да направят масов скрининг. Ние го правим в рамките на една наскоро организирана работна група към министерството, която има за цел борба с вирусните хепатити в страната. Колкото по-голяма група хора се изследва, толкова повече тестове ще бъдат използвани. Това позволява цената, на която ще бъдат купени, да бъде по ниска. В средносрочна перспектива, масовият скрининг ще даде възможност за понижаване на разходите за лечение. Когато заболяването е установено в по-ранен стадии, тогава излекуването е по-лесно. Това означава, че инвестицията в един масов скрининг ще има бърза и голяма възвръщаемост“, заяви специалистът.

 

В света има около 70 млн. пациенти с хепатит С. В България те са около 90 000 и около 80% не знаят за това. От останалите около 20% само една част успяват да получат качествена и навременна диагностика на своето заболяване. По думите на доц. Генов, по-голяма част от пациентите все още

 

достигат до диагностика и лечение сравнителни късно,

 

когато болестта е напреднала, понякога и във фаза на чернодробна цироза.

Вирусът на хепатит С се предава между хората по кръвен път. Преди години, опасността от заразяване чрез кръвопреливане е била голяма, но в наши дни благодарение на тестовете за откриване на вируса, това е почти невъзможно. Доц. Генов каза, че за момента главната опасност от заразяване са татуировките и пиърсинга.

 

„Това е масова практика с варварска основа, защото пробиването на човешката кожа може да бъде само с медицинска цел, а не с козметична или псевдоестетичека“, добави той.

Коментари