Публикация

Какво е „Житен режим“ и защо става все по-популярен?

Какво е „Житен режим“ и защо става все по-популярен?

Споделяме с вас разказа на Георги Петков за житния режим на Петър Дънов поради нарастващия интерес към тази система за прочистване:

Житният режим продължава десет дни и започва след пълнолунието през февруари, прави се на намаляваща луна. На първия ден сутринта се казва един път формулата:

„Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни“.

Всеки ден трябва да се употребяват:

100 грама жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота);
три ябълки (за сърцето);
девет ореха (за мозъка);
мед (за кръвта) и лимон;
минимум 1,5 литра преварена вода.


Необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здрави, водата да бъде от някой чист извор, а не от водопровода, защото е хлорирана и нечиста. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои определени минерални соли в съответствие с нейния произход. Идеалният случай би бил да разполагаме с рилска вода, и най-вече от чешмичката „Ръцете, които дават“.

Приготвяне на житото

Сто грама жито се измива много добре вечерта и с лъжица се сипва в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да няма житото достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин-един час преди закуска, като се добавя мед и лимон на вкус. Необходимо е тази житена вода да се задържи малко в устата, като се „дъвче“, а не да се изпива на едри глътки, защото тя представлява изключително силна и концентрирана храна. Житената вода е също и много силно лекарство, което се дава за лекуване на нерви, като в този случай е необходимо да се пие 40 дни. Така че тези, които искат да се лекуват, биха могли след завършването на житния режим да продължат да пият житена вода. Но тя има посочената лечебна сила само ако житото е грухано. Ако житото не е грухано, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила. 

Дневната порция жито се разпределя на три части, като е желателно след отсипване на една част, останалите части да остават в добре затворения термос. Това запазва житото в свежо и прясно състояние, а ако се отсипе всичкото сутринта и стои на открито, то се окислява от въздуха и губи от своята хранителност. При всяко ядене се приемат: съответната част от житото, една ябълка и три ореха.

Желателно е около час преди ядене да се изпиват поне две водни чаши преварена вода с мед и лимон. Сутринта тази роля изпълнява житената вода. Ако не се пие достатъчно вода, организмът се обезводнява и житният режим се кара много трудно. Затова пийте вода колкото може повече, но само преварена и никога студена, непреварена.

Житният режим е даден за обновяване на клетките на организма

и както се вижда, това става на петия ден. Именно на това обновяване се дължат лекотата и хубавото, приятно чувство, които придобиваме от петия ден нататък.

По време на житния режим не се употребява никаква сол, а на ден се приема максимум един лимон. Медът е според вкуса и няма ограничения в приема му. Добре е семките на ябълките да се посадят на подходящо място, като с това ще изразим нашата благодарност за тяхната саможертва.

Нека сега разгледаме един изключително важен аспект на житния режим - за абсолютната чистота не само относно физическата храна, но също така да имаме само светли мисли, чисти чувства и добри, благородни постъпки. Затова е абсолютно необходимо през тези десет дни да станем Слънчеви хора и да не допускаме в себе си никакви отрицателни мисли и чувства и съзнателно да извършваме добри и благородни постъпки.

Отпостване

Отпостването се прави на обяд на десетия ден, като към житото, ябълките и орехите се добавя и ангелска супа, подправена с малко сол. Ангелската супа се приготвя, като се сваряват цели обелени картофи, към които накрая се добавя магданоз, по желание и черен пипер. Няма точен брой картофи, които трябва да се изядат – това е според индивидуалното предпочитание. В дните след житния режим трябва да се внимава да не се преяжда и преминаването към обичайния начин на хранене да се осъществява плавно и постепенно, в хармония с вътрешния усет и чувство за мярка.

Смисълът на житния режим

е да ни пречисти и извиси физически и духовно, да ни направи нови хора – онези хора на новата епоха на Водолея, които Петър Дънов нарече Слънчеви деви. А да се стремиш да достигнеш тази мярка, този висок идеал, това е прекрасно, нали!

 

 

Коментари

Колко време е желателно да се прави житният режим?


Най-много 10 дни.