Публикация

Детето повръща – каква ли е причината?

Доц. д-р Пенка Переновска, ръководител на Детската клиника в Университетската болница „Александровска”, в интервю за Хелт медия.


Доц. Переновска, защо децата повръщат често дори и когато нямат заболяване на стомашно-чревния тракт?
Повръщането е един защитен феномен на организма, който се среща при най-различни състояния и заболявания. Най-общо казано, това е механизъм, чрез който тялото се стреми да изхвърли натрупани токсини и да предотврати тяхното абсорбиране. А детският организъм, особено при по-малките, все още не е изграден напълно, поради което всички процеси са по-динамични. Това е причината децата да повръщат по-често.

Този симптом се среща както при по-сериозни заболявания като менингит, преплитане на червата, апендицит, инфекции на пикочните пътища, тежки възпаления на средното ухо, така и при по-често срещаните вирусни и бактериални инфекции, непоносимост към определени храни. Има и функционални състояния, свързани с повръщане. Иначе почти всички заболявания при децата могат да протекат с повръщане. Важно е родителите да са наблюдателни, за да уведомят лекаря за предисторията и развитието на проблема.

Споменахте за функционални проблеми. Кои са те?
Повръщането при малките трябва да се разграничава от някои често срещани състояния. Известно е, че в кърмаческата възраст до около шестия месец, но с пик в четвъртия, значителна част от децата проявяват т.нар. рефлукс след нахранване (родителите го наричат „връщане”). Това е функционална реакция, ако повърнатото мляко не е повече от една-две супени лъжици, не бива да тревожи родителите.

Причината за този рефлукс е, че кърмачетата по време на сукането поглъщат доста въздух, който излизайки от стомаха, изкарва и част от млякото. Затова бебетата след нахранване трябва да се държат известно време на ръце в изправено положение, за да се уригнат. Кърмачетата връщат част от храната и при прехранване, което трябва да се избягва.

А кога трябва спешно да се търси лекарска помощ?
Вече споменах, че повръщането може да е симптом на изключително много заболявания, които могат да бъдат оценени правилно само от лекар. Затова е препоръчително, ако детето повърне повече от един път, да бъде заведено на преглед.

Дали това да стане веднага или например да се изчака до сутринта, зависи от общото състояние – има ли силни болки, превива ли се, каква е температурата, отпуснато ли е и т.н. Незабавно се търси лекарска помощ, ако детето е силно отпуснато и трудно реагира; ако в повърнатото има кръв или ако малкият е погълнал инцидентно опасни субстанции – лекарства, химикали, нехранителни материи.

Известно е, че децата бързо се обезводняват. Това налага ли при повръщане да се правят венозни вливания?
Децата наистина могат бързо да се дехидратират, защото при тях съотношението на течностите в клетките и в извънклетъчната среда е различно от това на възрастните. Но тежко обезводняване може да настъпи за 10-12 часа, а не за минути. Затова родителите не трябва да се паникьосват. Отдавна световните препоръки са по-скоро за умерено даване на течности през устата на често и по малко. Както казваха старите педиатри, на минутка по лъжичка. И само в отделни случаи да се правят системи. При повръщане много важен е и щадящият хранителен режим за няколко дни – без груби, дразнещи и сурови храни.

Родителите могат ли да дават по своя преценка лекарства против повръщане?
В никакъв случай без лекарско предписание! Защото трябва да се разбере какво стои зад това повръщане. Ако е остър хирургичен корем или отравяне, когато прекратите повръщането с лекарства, само задълбочавате проблема.

Някои препоръчват да се дава кока-кола, разредена с малко вода...
Има такава практика сред родителите, това идва от САЩ. Смята се, че поради някои свои съставки (които така и не са известни публично) кока-колата помага. Според някои съобщения чрез нея по-лесно се преодолява спадането на кръвното налягане заради обезводняването при повръщане. Но и всяка друга течност, включително и водата, върши работа. Стига да се дава на малки порции.

Как да се преодолее повръщането при пътуване?
Това е нагласа на организма. Не е болест! Преди качване в кола или самолет не трябва детето да се храни обилно, но и не трябва да е гладно. Добре е да се носят сухи храни, като солети и бисквити, от които да си хапва по малко. Важно е да седи с лице към движението и да гледа напред, а не настрани.

Коментари