Публикация

Интраназален микробиом и лечение на хронични риносинуити

Интраназален микробиом и лечение на хронични риносинуити

Лечението на хроничните риносинуити в детската възраст е истинско предизвикателство, а съвременните тенденции са да се търсят все по-щадящи подходи, които не увреждат трайно специфичния микробиом. Това бе акцент в презентацията на проф. Диляна Вичева и доц. Миглена Георгиева по време на Втората педиатрична оториноларингологична конференция, която се проведе в Правец на 15-17 февруари 2019 г.

Кога се получава дисбаланс на респираторния микробиом

Бактериите са част от нормалната носна лигавица. Хората обменят по 37 млн. бактерии на час, когато говорят помежду си. При нормална носна лигавица със запазена анатомична структура това не създава проблеми. При хроничен риносинуит обаче се получава дисбаланс на респираторния микробиом, каза проф. Диляна Вичева, председател на Българското сдружение по детска оториноларингология.

 

Известно е, че населяването с добри бактерии по оста бял дроб - черва повлиява имунния отговор към вирусни и бактериални инфекции на горните и долните дихателни пътища, посочи доц. Миглена Георгиева, педиатър и гастроентеролог от Варна. Вътрешната връзка между червата и респираторните пътища е добре позната отдавна.

„При рефлукс например съдържимо от стомаха се връща, то се аспирира и бактерии от тази зона преминават в горни и долни дихателни пътища. Това е една неделима система, която дори при баланс поддържа вътрешните си връзки. А при дисбаланс ситуацията става по-неконтролируема“, пояснява доц. Георгиева.

Причините за дисбактериоза в синусите - във фокуса на проучвания

Синусният микробиом и причините за дисбактериоза са една от най-интензивно проучваните теми в редица европейски изследвания през последните години. Учените са единни, че дихателните ни пътища са единна система. При нарушаване на този клирънс се получават блокажи - запушване, възпаление, промяна на Ph в носната лигавица.

Червата са основният резервоар на човешкия микробиом и въпреки че бактериите в носа и в стомашно-чревния тракт да различни, те взаимно си влияят, казва доц. Георгиева. Тя допълни, че човек е съставен от два микробиома - единият се получава от родителите, а  другият получаваме чрез контактите си и начина си на живот.

Този генофонд който върви заедно с нас, е много вариабилен.

 „В крайна сметка хората са само 10% човешки същества, на всяка 1 наша клетка съответстват 9 микробни клетки. Какво сме ние? Единен микроорганизъм или колония?“, така доц. Георгиева даде глобален поглед върху проблема.

Нормалният човешкия микробиом може да се увреди по различни причини - замърсяване на околната среда, лоша храна, антибиотици. Така се нарушава баланса между добрите и лошите бактерии. В нормално състояние в червата има много млечнокисели бактерии, стрептококи, ешерихия коли, ентерококи и други. При дисбиоза вероятно доминират отделни микроби или клъстери от микроби – това е една от научните хипотези, която проф. Вичева припомни.

Изборът на лечение - с минимални странични ефекти

Тя се спря и на терапевтичните възможности при острите риносинуити с антибиотици, деконгестанти, муколизанти и кортикостероиди. Призова по-агресивните терапии да се предписват след внимателна преценка.

Проф. Вичева спомена за положителния си опит с Цинабсин – хомеопатичен препарат, подходящ за лечение на риносинуити. Той може да се взема самостоятелно или в комбинация с традиционно предписвани медикаменти като деконгестанти, антихистамини, назални кортикостероиди.

Интраназалната микробиота се нуждае от таргетни терапии, но без прекалено много странични действия за пациентите. Такива терапии, които стабилизират локалната микробиота са например комбинацията от Цинабсин и пробиотика за бебета и деца Актифлора бейби.

Пробиотиците като част от терапията

Оздравителният процес може да се подкрепи чрез даване на пробиотици през устата, допълни доц. Георгиева. Тънкото черво е основен имунологичен орган. Помагайки на общия имунитет, помагаме на имунитета във всеки един орган. На пазара вече има и препарати, които може да се дават дори на новородени и на кърмачета като Актифлора бейби. При кърмачета и деца до 12 г. се дават по 6 капки на прием, като опаковката се пази на хладно 3 дни.

 

Микробиологичното изследване е ключов момент за изясняване на диагнозата при риносинуит. Проф. Вичева обърна внимание, че за точен резултат пробата трябва да се вземе правилно – секретът да е от среден носов ход или от самия синус. Не е достатъчно той да е от началото на носа, защото там картината може да е друга.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари