Публикация

Пациенти на хемодиализа останаха без лекарства

Пациенти на хемодиализа останаха без лекарства

Пациенти на хемодиализа в ловешката болница са без необходимите медикаменти за лечение. Те твърдят, че през последните седмици не са получавали лекарствата, които им се полагат по здравната каса, информира bTV.

Преди три години в болницата имаше аналогичен проблем

Ася Ангелова, придружител на пациент с бъбречна деностатъчност, каза пред камерата на телевизията, че купува задължителните лекарства, необходими за терапията на съпруга й.

Ние бяхме принудени сами да си закупуваме лекарствата – миналата година купих три бинокрита, три ампули желязо, купих и банки кръв

- поясни тя и допълни, че от началото на годината този проблем отново се е появил.

Всяка седмица на нейния съпуг се поставя по една инжекция

което не е достатъчно, тъй като хемоглобинът му е много нисък. Затова се налага допълнително закупуване на медикаменти и банки кръв.

 

„Още 300 лв. трябва да дам за кръв. Ако не се доставят инжекциите, за да се задържат стойностите на хемоглобина, пак трябва да купя бинокрит и желязо“, изтъкна Ася Ангелова.

 

Друга пациентка на хемодиализа – Мария Василева, коментира, че три години са й осигурявали медикаменти и консумативи за лечението, но от началото на тази година й се е наложило също да си купува всичко.

Проблемът в случая идва основно от липсата на финансови средства. Те не достигат по принцип за болницата, не само за нашето отделение

коментира началникът на Отделението по хемодиализа д-р Алдин Начков.

 

От думите му стана ясно, че

в момента изцяло липсват медикаменти

За еритропоетина (използван за лечението на анемия) болницата няма сключен договор с фирма доставчик.

 

Д-р Начков допълни, че лекарствата, които пациентите си закупуват, по принцип им се полагат, защото те се прилагат заради съпътстващите заболявания, придружаващи хроничната бъбречна недостатъчност.

Коментари