Публикация

Случаите на морбили у нас бързо се увеличават

Случаите на морбили у нас бързо се увеличават

Към момента (26 февруари, 12:00 часа) общо за страната са регистрирани 46 случая на заболели от морбили, информира Министерството на здравеопазването.

 

36 случая са съобщени от РЗИ-Благоевград, 7 – от Столична РЗИ, и 3 – от РЗИ-София област.  Съмнение за един случай на морбили е съобщено от РЗИ-Варна. Предстои лабораторно доказване, тъй като е засегната нова област.

 

Разпределението по възрастови групи е както следва:
във възрастовата група под 1 г. – 10 случая;
във възрастовата група 1-4 г. – 21 случая;
във възрастовата група 5-9 г. – 5 случая;
във възрастовата група 10-14 г. – 2 случая;
във възрастовата група 15-19 г. – 3 случая;
във възрастовата група 20-24 г. – 1 случай;
във възрастовата група 25-29 г. – 2 случая;
във възрастовата група 35-39 г. – 2 случая

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път

Инкубационният период на заболяването е до 21 дни и продължава обикновено около 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с хрема и кашлица, повишена температура, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош.

 

В хода на или след прекарано заболяване от морбили могат да се проявят усложнения от страна на сърдечносъдовата система, белодробната система и централната нервна система.

Източник на зараза е само човекът

Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

 

МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

 

Съгласно Имунизационния календар на Република България

на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола

от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

 

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

 

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Коментари